Nominasjoner fra sør gir syke barn i Arendal en lettere hverdag

kavli

I år har Kavli invitert folket til å nominere sine lokale hjertesaker. Tolv gode formål som gjør en positiv forskjell i nærmiljøet, skal få støtte. Nå er mottakeren i sør klar. 


«Del med glede» heter kampanjen, som har vært synlig i flere hundre dagligvarebutikker i landet. Kanskje har du sett den på din faste handlerunde i nærbutikken? Vi har fått mange verdige nominasjoner og i region vest, som satte startskuddet for utdelingene, gikk den lokale støtten til ungdomsklubben Zinken i Bergen

Sikrer Sykehusklovner neste år
Den andre lokale hjertesaken som mottar 25.000 kroner fra oss i år, er Sørlandet sykehus Arendals barnefond, øremerket Sykehusklovnene. Elin Josephsen, avdelingssjef ved barne- og ungdomsavdelingen på sykehuset, forteller at midlene sikrer klovnenes tilstedeværelse frem til sommeren.

– Vi setter stor pris på denne støtten. For barn som er her ofte eller over lengre tid er klovnene og sosiale tilbud et spesielt viktig bidrag. Pasientene får et lite pusterom fra behandlingen, og klovnene kan også bidra til at undersøkelser går lettere. Klovnene har en flott fremtreden overfor våre pasienter, sier hun.

Kavlis administrerende direktør, Kristine Aasheim, er stolt over at de kan bidra til en slik positiv fortelling rett før jul. 

Les også:  En nabo som bråker om natten og ikke respekterer beboere kan gå utover livskvaliteten

– Sykehusklovnene fyller en oppgave som gir veldig mange gode ringvirkninger og som det er stort behov for. Sammen med Kavlis engasjerte forbrukere gjør vi en forskjell for unge pasienter og familiene deres, som har behov for det kjærkomne avbrekket fra sykehushverdagen, sier hun, og retter en spesiell takk til Kristoffer Norli som nominerte vinneren.

Utdeling av gavesjekken fant sted fredag 06. november hos Rema 1000 Krøgenes i Arendal, en av mange butikker som har vært med på å spre budskapet. Kjøpmann Kristoffer Norli har ikke bare snakket med kundene om kampanjen, men også engasjert seg personlig – og var faktisk den som nominerte vinnerformålet. 

– Jeg synes det er et vanvittig godt tiltak som vinner. Selv om familien min ikke har hatt et personlig behov for det, så har vi venner som har hatt det, og jeg har sett hvor viktig Sykehusklovnene kan være for å gjøre en grå hverdag litt lettere. De får ikke statsstøtte, og er derfor avhengige av private givere og at folk vet om dem. Vi får håpe at denne gavesjekken bare blir startskuddet som gjør at folk får øynene opp for at barnefondet trenger flere midler, og at det viktige tilbudet med Sykehusklovnene kan fortsette, sier han. 

Les også:  En nabo som bråker om natten og ikke respekterer beboere kan gå utover livskvaliteten

900 barn møtte klovnene
Daglig leder for Sykehusklovnene, Nina Eidem, forteller at engasjementet for klovnene er stort i Arendal.

– Vi har fra første stund blitt møtt med heiarop fra lokale ildsjeler, fra givere, fra hoteller som har gitt oss gratis overnattingsdøgn, og vi har blitt varmt mottatt på sykehuset. Midlene fra Kavli gjør det mulig for oss å fortsette å komme til sykehuset, slik både de og vi ønsker, sier hun.

Sykehusklovnene kom i sin tid til Arendal takket være to mødre som hadde alvorlig syke barn. 

– De startet en innsamlingskampanje som gjorde det mulig å få til en fast tilstedeværelse av sykehusklovner. De var opptatt av å støtte sitt lokale sykehus, og at barn og unge i Arendal skulle får det samme tilbudet som barn på andre sykehus. Vi tror det samme gjelder de som har nominert Sykehusklovnene denne gangen, og synes det er flott at lokalmiljøet tar initiativ til at det gode tilbudet kan fortsette, sier Eidem.

Les også:  En nabo som bråker om natten og ikke respekterer beboere kan gå utover livskvaliteten

Mestrer sykehushverdagen bedre
Sykehusklovnene er landsdekkende, med sin tilstedeværelse på til sammen 18 sykehus fra nord til sør. Sørlandet sykehus Arendal får besøk av klovnene tre til fire ganger i måneden.

– I 2019 traff vi litt i underkant av 900 pasienter der. Vi har som mål å møte alle barn som er på sykehuset når vi er der, og treffer dem på rommene sine, i gangen, på venteværelset, og bistår iblant også ved medisinske behandlinger som prøvetakninger, sårskift, sprøytestikk og andre prosedyrer. 

Ifølge Eidem har Sykehusklovnene ingen innøvde forestillinger. Tilbudet handler først og fremst om kommunikasjon, ikke underholdning. 

– Sykehusklovnene er på barnas side og har genuine møter med barn og unge på deres premisser. Vi har ingen innøvde forestillinger, men bruker improvisasjonsevne og lydhørhet for å forstå hva de vi møter trenger. Pårørende forteller hvordan disse møtene bidrar til større livsglede og mestring av en vanskelig sykehushverdag. Foreldre beskriver også hvordan sterkere selvfølelse hjelper barna deres å hente frem friske krefter, sier hun. 


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.