Nettbrett bra for eldre

Mange nye nettløsninger under utvikling

Ensomheten er en av vår tids store utfordringer. Dette tar Mental Helse tak i på sin konferanse 16. Mars i de flotte lokalene til Gamle Logen. Fullt hus og gode innlegg hvor tabubelagte temaer som psykiske helseproblemer, alkohol og medikamenter blant eldre, var satt på agendaen.


I dag lever 80.000 menn og 180.000 kvinner over 67 år alene. Tap av nettverk og partner kombinert med redusert mestring og mobilitet fører til sosial isolasjon.

Eldre er storforbrukere av vanedannende medikamenter og alkoholvanene er i endring. Kjerstin Tevik fra Aldring og Helse viser til et studie som viser at over halvparten drikker alkohol mer enn 1 dag pr uke og ca en tiendedel mer enn fire dager pr uke.

Det er flere menn enn kvinner som drikker alkohol og flere kvinner enn menn som bruker vanedannende medikamenter. Kombinasjon av alkohol og vanedannende medikamenter er alvorlig. Det kan føre til kognitiv svikt, svimmelhet, dårlig balanse, pustevansker, fall og skader. Tenvik oppfordrer helsepersonell til å snakke om dette med de eldre.

Eldre har et umettelig behov for kontakt med sin familie samtidig som de pårørende sliter med å organisere kontakt med den gamle. Under 30% av eldre mellom 75 og 79 år har koblet seg til internett via mobil, mens hele 90% mellom 35 og 54 år har gjort det samme.

Vi vet at redusert ensomhet bedrer helsen sier Anna Holm Heide fra firmaet No Isolation. Hun presenterer et utallige varianter av nye kommunikasjonsløsninger, alt fra nettbrett med ekstra store bokstaver til en robot som kan stå hjemme i stuen din og minne deg på tannlege timen.

Moderne kommunikasjonsløsninger kan bidra til å redusere ensomhetsfølelsen ved at eldre kan være sosialt aktive. Selve opplæringen kan gi både mestringsfølelse og selvtillit. Samtidig presiseres at nærhet og kvalitet i relasjon er det viktigste for helse og livskvalitet- familie og gode venner.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Vibeke C. Hammer

Vibeke C. Hammer er skribent, foredragsholder og terapeut. Vibeke har utdannelse fra bl.a. Norsk Kognitiv Institutt, The Phil Parkers Training Institute i London og BI.