Nesten 2 av 10 unge bekymret for eget alkoholforbruk

øl vinter

Studietiden er kjent for mange fester og høyt alkoholkonsum. Det får konsekvenser. En fersk undersøkelse viser at mange unge voksne er bekymret for egen drikking.


– Vi vet at unge voksne drikker ofte og mye alkohol, at det er mange som bruker alkohol for å takle stress og for å dempe personlige problemer gjennom ungdoms- og studietiden. Det er bekymringsfullt. Alkohol løser ikke problemer, men forsterker dem, sier Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til.

Det er vesentlig flere unge som er bekymret for egen drikking enn eldre. Mens 18 prosent i aldersgruppen 18-29 år er bekymret for at de er i ferd med å utvikle et alkoholproblem, er snittet i befolkningen på 9 prosent.

Tallene kommer fram i en fersk undersøkelse Ipsos har gjennomført for alkovettorganisasjonen Av-og-til.

Eriksrud oppfordrer de som er bekymret for egen alkoholbruk til å ta grep for å hindre at det utvikler seg til et alkoholproblem.

– Erkjennelse er et viktig første steg for å gjøre noe med det. De som er bekymret bør sette seg ned for å få en oversikt over hvor mye og hvordan de drikker, og ta grep for å kutte ned på alkoholforbruket, sier Eriksrud.

I studietiden er mange arrangementer knyttet til alkohol, og forventningene om å drikke alkohol er mange. Eriksrud oppfordrer folk til å ha et bevisst forhold til eget drikkemønster.

– Det kan være lurt å ta flere kvelder helt uten alkohol, og å bestemme seg på forhånd hvor mye man skal drikke hvis man skal være et sted der det serveres alkohol, sier Eriksrud.

Eriksrud håper også at de som er bekymret for egne drikkevaner, snakker med noen om det.

– Alkohol er ofte elefanten i rommet. Det gjør det vanskelig for folk å dele tanker og bekymringer om egne drikkevaner. Det er likevel viktig å gjøre det. Snakk med venner, familien eller fastlegen din, sier hun.

Alkohol kan forsterke allerede negative følelser dersom man er sliten eller lei seg.

– Alkohol gjør en dårlig jobb når det kommer til trøst. Alkohol kan gjøre ting vanskeligere, bidra til at du sover dårligere og være starten på en negativ spiral, som ender med avhengighet. Alkohol løser ingen problemer, sier Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i Av-og-til.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.