Nesespray mot autisme?

autisme
autisme
Hormon-nesespray kan hjelpe mennesker med autisme.

Forskere ved Universitetet i Oslo har oppdaget at nesespray med hormonet oksytocin kan påvirke hvordan mennesker med autisme oppfatter andres menneskers emosjoner. Dette er et viktig første steg mot en mulig farmakologisk behandling av autisme.


Austisme er en utviklingsforstyrrelse som kjennetegnes av vansker med sosialt samspill. Forskning har vist at hormonet oksytocin, som blant annet er viktig under fødsel og i tidlig tilknytning mellom mor og barn, også har en rolle i sosial interaksjon og hvordan man oppfatter sosiale koder.

I en ny studie fikk 17 menn med autisme enten en lav dose med oksytocin, en høy dose med oksytocin, eller kun placebo. Behandlingen ble gitt ved hjelp av ny type nesespray som er utviklet av firmaet OptiNose AS og er designet for å forbedre leveringen av oksytocin. Etter hver spray ble deltakerne bedt om å vurdere den emosjonelle intensiteten på en rekke bilder av ansikter.

– Selv om effekten var liten, viser disse resultatene at oksytocin kan påvirke hvordan personer med autisme oppfatter andre menneskers emosjoner, sier forsker Daniel S. Quintana ved UiO.

Forskerne fant at oksytocin påvirket hvordan deltakerne oppfattet emosjoner, og at en lav hormondose hadde størst effekt. Sammenlignet med placebo vurderte deltakerne ansiktene som mer glade etter den lave dosen, mens den høye dosen som ofte brukes i behandlingsstudier, ikke ga en slik virkning.

– Dagens behandling av sosiale problemer ved autisme er ressurskrevende. Mye forskning gjenstår før oksytocinspray kan bli godkjent for autisme, men funnene i denne studien er et viktig første steg mot en mulig farmakologisk behandling, sier Quintana.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Gunnar Andreassen er en helseinteressert redaktør og frilansjournalist. Gunnar har utdannelse fra Nord universitet og har vært redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten og Ranaposten.