Nå starter den norske grønnsaksesongen for fullt!

Opplysningskontoret for frukt og grønt

Sjeldent har vi satt så stor pris på norske grønnsaker som i år. Nå vil forbrukerne ha norsk vare.


–  Det er en fantastisk innsats grønnsaksprodusentene gjør for å sikre oss norske varer denne sesongen, forteller matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Produsentene bretter opp ermene og står på for å få nok arbeidskraft til å gjøre den viktige jobben som er forbundet med våronna og sesongens arbeid. Med stor ekstra innsats går grønnsaksproduksjonen nesten som normalt i disse utfordrerne koronatider, heldigvis.

Nå høstes grønnsakene på løpende bånd. De norske tomat- og agurkprodusenter er for lengst i gang med sesongen. Det er stor aktivitet i veksthusene rundt omkring i landet.

I Østfold og Vestfold høstes grønnsakenes konge, asparges. Den popper opp som det første symbol på at frilandsesongen er i gang, sammen med rabarbra som også er på markedet nå.

På løpende bånd, nå i mai, følger hjertesalat, reddiker, neper og nykål. Det er bare å nyte herlighetene etter hvert som de kommer. La det bugne på tallerken.

–  Det er et kulinarisk høydepunkt å servere norsk asparges, sier Toril Gulbrandsen. Hun anbefaler sin enkle favoritt; ovnsbake asparges, med noen dråper olje og sitron og serverer den med et dryss av smakfull hardost. Om du ønsker den kokt så pass på. Asparges skal ikke koke lenge. Den grønne knapt ett minutt i kokende vann med litt salt og sukker, litt ettersom hvor tykke de er. Den hvite litt lenger.

For første gang i historien høstes også en liten eksklusiv avling av hvit asparges hos Hvasserasparges. Den blir sikkert å se på menyen hos noen av restaurantene som starter opp i disse dager. Det er et fantastisk. Det er nok mange kokker som vil glede seg ekstra over den norske sesongen i år samtidig som de selv starter opp sine restauranter.

– Nyt sesongen – vi sier takk til bonden – og velger norske råvarer når vi kan, avslutter Toril Gulbrandsen entusiatisk.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.