Markerer Fastlegedagen 5. desember

bernelege

Torsdag 5. desember markerer Legeforeningen Fastlegedagen. Dagen brukes til å skape ekstra oppmerksomhet om betydningen av fastlegeordningen, og for å vise hvor stolte fastlegene er av yrket sitt.


– Fastlegeordningen er en av de største suksessene i norsk helsetjeneste. Fastlegene sørger for at alle har et stabilt og trygt sted å gå, uavhengig av hvor du bor, hva slags helseplager du har, om du er ung eller gammel, fattig eller rik, sier president i Legeforeningen, Marit Hermansen.

Les også:  KS og KS Storbynettverk ber regjeringen skjerpe tiltak mot importsmitte

Til tross for innsatsen landets fastleger legger ned i jobben sin, er ordningen i en krise. Fastleger jobber i snitt nesten 60 timer i uken. Erfarne fastleger sier opp jobben, og kommuner sliter med å rekruttere nye. Denne høsten kom det en rapport fra konsulentselskapet EY, som på oppdrag fra Helsedirektoratet har gjennomført en evaluering av fastlegeordningen.

Rapporten slår fast at presset på fastlegeordningen er reelt. Den peker på at økningen av nye og allerede etablerte arbeidsoppgaver, er avgjørende for det store presset.

Les også:  KS og KS Storbynettverk ber regjeringen skjerpe tiltak mot importsmitte

– Rapporten konkluderer med at arbeidsbelastningen er for stor – og bruker faktisk ordet uhåndterbar. Altfor mange erfarne fastleger forteller at de vurderer et annet legeyrke. Samtidig ser vi at unge leger etterlyser sosial, økonomisk og faglig trygghet. De ber om et sikkerhetsnett som gir dem muligheten til å få familieliv og jobb til å gå i hop, sier Hermansen og legger til:

Les også:  KS og KS Storbynettverk ber regjeringen skjerpe tiltak mot importsmitte

– Vi kan ikke fortsette å ha fastlegeordningen på drypp. Nå må det komme et løft – og det må være i milliardklassen.

– Vi skal ta vare på entusiasmen for faget, pasientene og menneskemøtene. Det er grunnen til at vi på nytt velger å markere Fastlegedagen, avslutter Nils Kristian Klev, leder i Allmennlegeforeningen.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.