Mange reiser på egen risiko

hjerte puls

Har du en sykdom eller kronisk lidelse som blir verre eller trenger behandling på ferietur, er det ikke sikkert reiseforsikringen gjelder. Med en telefon kan du unngå å ende med millionregningen selv.


– Det mange ikke vet, er at en telefon før avreise gir deg svaret, sier Heidi Tofterå Slettemoen, kommunikasjonssjef i forsikringsselskapet Frende.

Det er vestlendingene som er flinkest til å sjekke før de reiser. Det er i det nordligste fylket, Troms og Finnmark, at de ringer minst. Det viser tall fra Falck Global Assistance, en alarmsentral som hjelper reisende for flere norske forsikringsselskap.

– 28 prosent av henvendelsene vi får kommer fra folk som bor i Vestland. De fleste får svar på om de bør reise mens vi har dem på tråden, sier Gry Monica Hellevik, som er assistansesjef hos alarmsentralen.

– Ring hvis du er usikker
1 av 20 som tar kontakt med alarmsentralen får beskjed om at forsikringen ikke vil dekke dem. Nesten 60 prosent får imidlertid grønt lys, mens de resterende får en større eller mindre begrensning.

– De som bruker tjenesten synes det er betryggende å vite hva som gjelder, før de drar på tur. Vi oppfordrer alle som er usikre til å ta en telefon for sikkerhets skyld, sier Hellevik.

Hvis du reiser uten å sjekke kan du i verste fall ende opp med hele regningen selv.

Mange blir syke på tur
Nesten annenhver utbetaling (46,7 prosent) på norske reiseforsikringer er knyttet til sykdom. Det tilsvarer utbetalinger på nesten en milliard kroner årlig, viser tall fra Finans Norge.

– De typiske reisesykdommene vi får inn foruten forverring av egen helsetilstand er magesjau, ørebetennelse, hudproblemer og halsbetennelse, sier Heidi Tofterå Slettemoen i Frende Forsikring.

Eldre er overrepresentert i statistikken. 

– Aldersgruppen over 60 representerer 60 prosent av alle skadekostnader fordelt på 39 prosent av antallet skader, sier Gry Monica Hellevik i Falck Global Assistance.

Stabil sykdom er nøkkelen
Alarmsentralen har et dedikert nummer kundene ringer når de vil høre om de bør reise på tur eller ikke. Der får de snakke med eksperter på reisemedisin.

– Medisinsk personale hos oss stiller noen spørsmål om helsetilstanden din og gjør en vurdering basert på hvor stabil sykdommen er. Det er altså ikke nødvendigvis alvorlighetsgraden av sykdommen din som avgjør, men stabiliteten, sier Hellevik.

Du må ringe innenfor to måneder før du reiser. 

– Mange leger kan for lite 
Ekspertene gir ikke bare en vurdering av om du bør reise eller ikke. Du kan også få praktiske helseråd, slik at du kan planlegge turen best mulig.

– Mange tenker og tror at en ferie bare gjør godt, men ofte vet folk flest og mange leger for lite om flymedisin. Har du nettopp vært syk eller har en kronisk lidelse kan en flytur være forverrende, og direkte farlig, sier Gry Monica Hellevik.

– Uvant klima, temperaturforskjeller, lite søvn og annen bakterieflora er faktorer som kan påvirke helsetilstanden, sier Heidi Tofterå Slettemoen i Frende Forsikring.

En reiseforsikring dekker sykdom og skade som skjer etter at du har reist. Den dekker også en uventet forverring av en kronisk lidelse.

– I tillegg dekker en reiseforsikring veldig mye annet som det er viktig å huske på. Mistet bagasje, sykehusopphold, hjemtransport, uhell med tingene dine og endringer på reisen hvis den blir kansellert for eksempel. Det er utrolig mange gode dekninger som alle bør ha med seg i bagasjen når de reiser på ferie, så du bør uansett ikke reise uten, sier Slettemoen i Frende Forsikring.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.