Mange kvinner er bekymret eller føler uro for overgangsalderen

volvat medisinske senter

– Mangel på kunnskap om overgangsalderen utgjør en helsemessig utfordring for mange kvinner i 40-50 årene, sier gynekolog Helena Enger og psykolog Guri Cecilie Bollingmo, ved Volvat Medisinske Senter.


Det er på tide at det gis reell kunnskap om overgangsalderen og at den gjøres  tilgjengelig for kvinnene før livsfasen inntreffer. På den måten kan kvinnene håndtere utfordringene med kompetanse og ikke myter og feilinformasjon,  sier gynekologen. Undersøkelsen viser også at 51% av kvinnene ønsker mer kommunikasjon og fokus på overgangsalder i samfunnet.

Overgangsalderen varer normalt i 3-5 år eller helt opp til 10 år. Noen vil være plaget med hetetokter livet ut.

Utfordringer som nedstemthet, uro og økt bekymringsnivå er vanlig og kan gå direkte utover livskvalitet, evne til å jobbe er ofte årsak til samlivsutfordringer, forklarer de videre.

– Mer fysiske tegn kan være hetetokter, søvnutfordringer og tørrhet i skjede som gir vonde samleier. Alt er forårsaket av kroppens reduserte produksjonsnivå av østrogen og er helt naturlig, understreker gynekologen. 

Mange som søker hjelp forstår ikke at de er i overgangsalderen, og mange har strevet lenge med helt unødvendig utfordringer, forklarer Enger videre.

– I daglig gynekologisk praksis opplever jeg at kvinner reagerer interessert og noe forundret over å få oppdatert informasjon om overgangsalderen og hva som er mulighetene for behandling av plagene som følger med.

Alt for få kvinner får hjelp til å få løst mange av utfordringene sammen med gynekolog , eventuelt i kombinasjon med psykolog.

– Det er faktisk hjelp å få for det meste, både med og uten medisiner, forklarer Enger videre. 

– Som psykolog møter jeg kvinner som kan ha behov for å snakke med noen utenforstående om de endringene som skjer i kroppen, og konsekvensene de kan ha, forklarer Bollingmo.

Å våkne om natten svett, og med en angstlignende følelse i kroppen ikke handler om angst i diagnostisk forstand, men at hormonene spiller med en, kan være avgjørende. Tilstanden gjør at noen får behov for hjelp til å stole på sin egen kvinnelighet og verdi.

Videre avdekket undersøkelsen at hovedkilden til kunnskap for kvinner er basert på hva som er formidlet gjennom media, internett, ukeblader og magasiner.

– Vi mener kvinner i større grad bør få informasjon fra fastlegen i kombinasjon med gynekologen, fordi fasen oppleves ulikt av den enkelte.  Det vil utgjøre en stor forskjell, faktisk for halvparten av befolkningen, avslutter gynekolog Enger og psykolog Bollingmo i Volvat med et smil.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.