Må reklamere for nedlagt tjeneste

snusbokser
snusbokser
Advarselen er lovpålagt, selv fire måneder etter at tjenesten ble nedlagt.

Snusbokser må fortsatt merkes med telefonnummeret til Røyketelefonen, selv om tjenesten ble lagt ned 1. januar. De som ringer telefonnummeret får beskjed om å ta kontakt med frisklivsentralen eller sin fastlege.


«Etter 20 år er det slutt på en av Norges kanskje mest kjente og populære telefoner, Røyketelefonen» offentliggjorde Helsedirektoratet 21. november i fjor.

Og fra 1. januar i år var siste anrop mottatt. Helsemyndighetene begrunnet nedleggelsen med at tjenesten er erstattet med nettsiden slutta.no med tilhørende app.

Likevel må snusprodusenter trykke «Røyketelefonen 800 400 85» under helseadvarselen på etikettene som er på undersiden av boksen, selv om det nå er nesten 100 dager siden tjenesten ble nedlagt.

Om ett års tid forsvinner all forbrukerinformasjon fra boksene, når myndighetenes nye forslag om standardforpakninger for snus innføres. Dersom politikerne får det som de vil får dagens snusforbrukere ikke heller vite smak, styrke, innholdsfortegnelse eller utløpsdato på produktet de kjøper.

– Enn så lenge er vi lovpålagt å ha gal informasjon på snusboksene frem til man går over til ingen informasjon til forbrukerne i det hele tatt, sier adm. direktør Geir Hammer i Swedish Match.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Gunnar Andreassen er en helseinteressert redaktør og frilansjournalist. Gunnar har utdannelse fra Nord universitet og har vært redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten og Ranaposten.