Liv/endret – Donasjonsuka 2019

organdonasjon

Lørdag 21. september er Donasjonsuka 2019 i gang. I en hel uke skal Stiftelsen Organdonasjon sette ekstra fokus på organdonasjon gjennom ulike aktiviteter og kampanjer. Årets Donasjonsuke har fått navnet «Liv/endret», og fokuset er på hvordan organdonasjon både redder og endrer liv.


Lørdag starter vi med Donasjonsdagen, som markeres av frivillige på stands over hele landet. Samtidig går Oslo Maraton av stabelen, der Stiftelsen Organdonasjon er veldedig partner. Nesten 20.000 skal løpe gateløpet, og blant dem er det en gjeng på 70 personer som skal løpe for organdonasjon.

En av dem som skal løpe, er Victor Supersaxo. 47-åringen fra Tveit i Kristiansand, har en helt spesiell historie. I voksen alder fikk han en sjelden leversykdom kalt PSC.

– I 2011 begynte symptomene å melde seg. Jeg gikk til legen, og fikk påvist veldig høye leververdier, sier Supersaxo.

Han fungerte nogenlunde, og var i jobb, men det ble tøffere og tøffere. Supersaxo, som alltid har vært en aktiv mann, kunne ikke lenger trene og holde seg i form. Alt ble en påkjenning, og smertene og kvalmen gjorde det ikke lettere.

Sykdommen kan man i utgangspunktet leve lenge med. Men i 2013, under en rutinesjekk av leveren, oppdaget legene kreftceller. Da ble det klart at han trengte en transplantasjon raskt. Supersaxo ble satt på venteliste, og allerede etter syv dager, kom den perfekte leveren.

– Det gikk så fort at jeg nesten ikke fikk bearbeidet det mentalt, før jeg plutselig lå på operasjonsbordet, sier Supersaxo.

På lørdag skal han forsere de 42 kilometerne med asfalt for å bidra til økt oppmerksomhet om organdonasjon. Han ønsker også å teste egne fysiske grenser som transplantert. I tillegg dreier det seg om takknemlighet.

– Jeg kan ikke ringe og takke noen, så dette blir min måte å gjøre det på, sier Supersaxo.

På spørsmål om hvorfor han mener det viktig at man sier ja til organdonasjon, kommer svaret kontant.

– Det spørsmålet alle må stille seg er: Vil du si ja til at en av dine kjære kan få muligheten til å leve videre? Heldigvis kommer de aller færreste i den situasjonen, men det betyr liv eller død for oss som rammes, avslutter han.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.