LESERINNLEGG: Hvordan teknologi hjalp meg å gå ned 20 kilo

Crayon Group

De fleste av oss bestemmer seg for å spise sunnere, mosjonere mer fra tidlig i januar og før badesesongen. La oss innse det, de færreste av oss liker forandring. Hvorfor lage mat fra bunnen av når jeg kan få noen til å levere til døren innen 30 minutter mens jeg ser på Netflix?


Teknologiens innpass
Tingenes Internett (IoT) begynner sakte å endre hvordan vi tenker og handler i hverdagen. Når vi snakker om ny teknologi som IoT, relaterer mange dette til personlige sensorer og løsninger, som Fitbits, Apple Watch, Alexa, Google Home og utallige andre.

I Crayon Group, et norskt globalt IT-rådgivingsselskap, får jeg jobbe med ny teknologi som IoT, AI og Maskinlæring hver dag. Jeg får jobbe med prosjekter som fjernovervåker og analyserer data fra sensorer, måling av mikroplast i havet, overvåker kyr for deres velvære og er med på å gjøre produksjon i fabrikker mer effektiv, alt med bruk av IoT, Kunstig Intelligens (AI) og tilhørende teknologi. Hver dag blir er jeg overrasket over hvor verdifull data hentet ut fra sensorer kan være for våre kunders forretning.

Min egen erfaring
Etter mange år uten fokus på egen helse og (mangel på) trening, med gradvis aksept av større og større klesstørrelser, opplevde jeg i fjor etter årets beste sommer, at badevekten viste meg et tresifret tall. Det ble for meg et vendepunkt.

I de siste 9 – 10 månedene etter skjebnedagen på vekten, har jeg tatt av opp mot 20 kg i vekt, og føler meg mye bedre. Min endring av livsstil har ført til en positiv reise, ved at jeg har kopiert prosjekter vi gjør for kunder, til min egen livsførsel og kropp. Min kropp har blitt ett av mine teknologiprosjekt.

Teknologi fra det 21. århundre har låst opp min 0,1%
Til tross for de store individuelle forskjellene oss mennesker imellom, er 99,9 prosent av vårt DNA identisk, ifølge Bioteknologirådet. IoT og kunstig intelligens har hjulpet meg med å utvikle den 0,1% delen som er unik for meg.

Teknologi er vel og bra, hvis den får en positiv innvirkning. For meg personlig, har bruk av sensorikk, med integrering av AI gitt meg den motivasjon jeg trengte for å gjøre en forskjell i eget liv. Med tilpasset diettplan som passer de smakene jeg liker, som er bra for meg, en treningsplan som passer inn i min livsstil og så videre.

Big Data har endret treningsindustrien
Cloud computing (Skytjenester) kan behandle enorme mengder informasjon i sanntid, slik at vi kan motta meldinger fra komplekse kalkulasjoner på et øyeblikk.

Fitbit er en av de mest brukte bærbare enhetene der ute med 26,73 millioner brukere i 2018. Fitbit Coach-appen er i stand til å lage svært tilpassede treningsøkter for sine brukere basert på dataene som samles inn (antall skritt, kaloriforbruk, hjertefrekvens, og mye mer). Alle dataene blir transportert inn i sky-databaser og kjører gjennom komplekse algoritmer for å skreddersy en fullt tilpasset treningsveiledning til den enkelte bruker.

FitnessGenes er en app som er spesielt utviklet for å gi skreddersydde næringsplaner til brukerne. Den gjør dette basert på våre individuelle gener og vaskulære funksjon eller søvnmønstre for å gi presise anbefalinger.

Yazio kombinerer data fra en rekke enheter for å lage skreddersydde diettplaner for sitt store antall brukere. Den sporer dataene dine i sanntid og tar inntaket mot mosjon for å vise nøyaktig hva du trenger å gjøre hvis du ønsker å opprettholde en sunn livsstil eller gå ned i vekt. Det finnes utallige Apps som dette på markedet.

Gamification
Gamification er litt «hype» i industrien, og refererer til teknikker og programmer som gir mestringsfølelse eller som bidrar til læring ved å snu ting vi ikke liker å gjøre, morsommere, ved hjelp av teknologi fra spillindustrien.

En av de løsningene som har hjulpet meg med motivasjon på kalde og mørke, norske vinterdager, er Zwift. Zwift er et turbo-trener spillsystem, som gjør at du kan koble sykkelen til din datamaskin, iPad etc. og sykle med andre syklister i et virtuelt miljø. I tillegg til å konkurrere mot andre Zwift-racere, kan du få tilgang til treningsøkter designet av profesjonelle trenere, på ditt nivå. Løsningen kombinerer personlig innsats og Gamification for å gjøre helse og fitness mer underholdende og motiverende.

De fleste av de andre appene nevn over, har i større eller mindre grad Gamification-elementer. For eksempel har Fitbit et leaderboard for å konkurrere mot venner eller andre brukere for å opprettholde motivasjonen. Et av de beste eksemplene er Zombies! – En App hvor brukere løper for å overleve Zombieapokalypsen. Å gjøre øvelse i et spill kan være svært motiverende – bare se på suksessen til Pokemon Go.

Den bredere samfunnsmessige virkningen
Data fra sensorer, analysert med AI-teknologi og Big Data gir store fordeler for helsevesenet.

Med den enorme mengden data som samles inn av treningsapparater, kan vi lettere oppdage endringer i helsemessige forhold ved overvåking av blant annet søvnmønstre og hjertefrekvenser for å oppdage tidlig tegn på sykdommer som diabetes, søvnforstyrrelser og hypertensjon. Enkelte forsikringsselskaper har nå lansert tilbud med redusert premie for de kunder som er aktive, og som, for eksempel, går i snitt over 10.000 skritt om dagen.

Kjede av støtte
Uavhengig av teknologi, er det fortsatt du som må gjøre jobben. En App kan ikke skyve deg ut døren for en joggetur eller få deg til å velge en salat i stedet for burger og pommes frites. Derfor er det viktig å ha god støtte og enkel tilgang på sunne alternativer. På min arbeidsplass, Crayon, finnes det et stort utvalg av sunn mat til lunsj hver dag og tilgjengelig frukt hele dagen. For å stimulere til økt aktivitet, er det åpne treningstimer i et nærliggende treningsstudio, og dusj og sykkelgarasje tilgjengelig for de som velger sykkelen til jobb. Dette gjør det enklere å levere sunnere, men du må fortsatt ta valgene selv.

Fremtiden
Teknologi former i større og større grad hvordan vi lever våre liv, og er blitt en integrert del av hverdagen. I forhold til måloppnåelse ved, for eksempel, trening, er vellykkede resultater den viktigste faktoren for motivasjon. Ved å gi et skreddersydd program, påminnelser, målinger og effektiv funksjonalitet, er moderne teknologi nå i stand til å gi noe av den følelsesmessige støtten som trengs for å få oss over dørstokkmila.

Teknologi hjalp meg med å endre min 0,1%, ved å justere trening fra å være et negativt ork til noe lystbetont, og derigjennom har jeg fått en ny og bedre livsstil. På samme måte som ny teknologi hjelper næringslivet med resultater.

Erling Hessenberg
Vice president i Crayon Group


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.