LESERINNLEGG: Et opprør mot helsemoralistene

e-sigaretter

De minst skadelige nikotinproduktene som finnes i verden, er fortsatt forbudt i Norge. For eksempel e-sigaretter med nikotin og snus uten tobakk, som beviselig er mindre helseskadelige enn vanlige sigaretter og ordinær snus.


Av Åshild Bruun-Gundersen, helsepolitisk talskvinne (FrP).

Den moralske fanatismen til ledende byråkrater i Helsedirektoratet fører dermed til flere tobakksskader, og stopper mindre skadelige nikotinprodukter som ville styrket folkehelsen. Regjeringen ønsker ikke å si byråkratene imot, og det siste kronargumentet deres er at vi må vente på EU. Men Norge må ikke vente på EU for noe som helst. Norge er ikke medlem av EU.

Les også:  Husk å lufte boligen litt ekstra i vinterhalvåret

De siste årene har politiske partier i Norge kjempet om posisjonen som landets tydeligste forbudsparti. Arbeiderpartiet og Senterpartiet ønsker forby smakstilsetninger, noe som vil fjerne halvparten av landets snus fra butikkhyllene og gjøre e-sigaretter ulovlig. Høyre og regjeringen tviholder på at snus uten tobakk skal være forbudt. Snusprodusenter blir dermed tvunget til å tilføre alle produktene sine tobakk. 

Målet fremstår snarere å gjøre livet vanskeligere for folk, enn å begrense skadevirkningene av nikotin- og tobakksbruk.

Les også:  Rullestolbruker fikk ikke godkjent trappeheis i boligen sin

Fremskrittspartiet kjempet en ensom kamp mot disse helsemoralistene. Det er på tide at de øvrige politiske partiene snart forstår at ikke alle vil eller klarer å slutte å røyke. Fremfor å tviholde på forbudslinjen, bør de heller se verdien i å tillate alternativer og mindre skadelige produkter.

31 % av befolkningen røyket fast i 2000, mot kun 11 % i 2017. Felles for alle land som har lykkes med denne dramatiske reduksjonen i antall dagligrøykere, heter snus. Snus har beviselig ført til mindre røyking i befolkningen og har vært en god investering for folkehelsen.

Les også:  KS og KS Storbynettverk ber regjeringen skjerpe tiltak mot importsmitte

Karl Erik Lund ved Folkehelseinstituttet har uttalt at «Snus må ha reddet langt flere liv enn produktet eventuelt har tatt». Det er pr i dag ingen registrerte dødsfall som følge av snusbruk.

Det er på tide å vektlegge skadereduksjon i Norges tobakkspolitikk. Fremskrittspartiet vil fortsette kampen mot helsemoralistene, slik at også de minst skadelige nikotinproduktene kan bli lovlige i Norge.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.