LESERINNLEGG: En koronabønn fra oss i frontlinja

apotek1 osl

Norge er i unntakstilstand. VI har fått beskjed fra myndighetene om å holde oss hjemme, og i disse tider er mange kronikere nervøse for sin sykdom, og for tilgangen til sine livsnødvendige medisiner. Dette har vi som jobber i apotek full forståelse og respekt for.


Av Marthe Gaarder, apoteker ved Apotek 1 Pålsøya, Drammen.

Denne frykten har resultert i enorme besøkstall for apotekene rundt om i landet de siste tre dagene. Bare på mitt apotek har jeg hatt nesten tre ganger flere besøkende enn normalt de siste tre dagene .

Det er viktig for oss at pasienter får medisinene sine, og det er viktig for oss å ta på alvor vår viktige samfunnsoppgave som apotek og som helsepersonell i denne tiden vi står oppi. Vi er opptatt av å ta vare på kundene våre og vi er opptatt av å holde apotekene åpne. Derfor må vi holde oss friske. Min oppfordring til alle våre apotekkunder er derfor: ta hensyn og følg retningslinjene som apoteket har satt:

  • For å begrense smittevern innfører vi i Apotek 1 nå en maksbegrensning på 5 kunder i lokalet på samme tid. Respekter dette og hold avstand til medkunder både utenfor og inni apoteket.
  • Ikke besøk apoteket hvis du ikke må. Er du (eller noen i din familie) i karantene eller isolasjon skal du i hvert fall ikke besøke apoteket. Få en nabo/en venn til å gå for deg, eller vurder om det kan vente noen uker. Husk fullmakt hvis du skal hente for andre.
  • Bruk «klikk og hent» fra nettapoteket vårt. Alle apotekkjedene i landet har «klikk og hent» som mulighet. Hvis vi ikke har varen på lager, ta kontakt med oss enten på telefon slik at vi kan hjelpe deg ytterligere. 
  • Sett opp fast levering/abonnement hos ditt lokale apotek. Alle apotekkjedene har gode løsninger for dette. Slik får apoteket beskjed i god tid før du begynner å bli tom for dine faste medisiner, og vi kan sørge for at du får beskjed når det er på tide med ny levering. 

Dessverre er de fleste apotek tomme for håndsprit og munnbind. Dette er varer som veldig mange av våre kunder etterspør. Jeg vil derfor minne om FHI sine smittevernsråd som sier at en god håndvask er bedre enn desinfeksjonsmiddel og at hansker og munnbind er forbeholdt det helsepersonell som er i direkte kontakt med pasienter med smitte. 

I tillegg til at apotekene der ute gjør en iherdig jobb med å hjelpe pasienter og kunder, så gjør legemiddelgrossistene en stor jobb med å sørge for medisiner til apotekene. Norge er et robust land, og vi har normalt sett god kontroll på legemiddellagre, til tross for stadige leveringsutfordringer av enkeltmedisiner. Men logistikken er utfordrende dersom folk hamstrer, og det tar lenger tid enn nødvendig å etterfylle hyllene. Så vis solidaritet og handle det du trenger – da er det mer enn nok varer til alle sammen.

Dette er min lille koronabønn. Hold dere hjemme hvis dere ikke må besøke oss, kontakt oss når det er nødvendig, også gleder vi oss til å se dere i mer ordinære tilstander når vi er har kommet oss igjennom denne dugnaden.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.