Lege kjemper for samvittigheten

Katarzyna Jachimowicz

Jachimowicz jobbet tidligere som fastlege i Sauherad kommune. Da hun begynte i jobben, hadde hun en muntlig avtale om at hun kunne reservere seg mot å henvise til abort og å sette inn abortvirkende spiral.


Våren 2014 ble den blåblå regjeringen enige med KrF om at fastleger ikke lenger skulle henvise til abort. Samtidig ble det satt en stopper for at leger kunne reservere seg mot å sette inn spiral.

I januar 2015 fikk Jachimowicz derfor et brev fra Helsedirektoratet i posten med beskjed om at hun ikke kunne reservere seg. Senere kom et varsel fra kommunen om oppsigelse hvis hun fortsatt ikke ville sette inn spiral.

Katarzyna Jachimowicz fikk sparken da hun ville reservere seg mot innsetting av kobberspiral. Nå møter hun kommunen i Agder lagmannsrett.

– Jeg kan ikke utføre oppgaver som fører til abort. Det betyr at jeg ikke kan henvise til abort eller sette inn kobberspiral. For meg er dette et spørsmål om liv og død, det handler ikke om hva som helst, sier hun.

Jachimowicz understreker også at kompetanse forutsetter nødvendig praksis. Hun mener det i dag ikke er nok pasienter i Sauherad til å skaffe seg en slik kompetanse. I 2014 var det ca 20 000 konsultasjoner for fastlegene i Bø kommune i Telemark. 11 av disse var spiralinnsetting, forklarer Jachimowicz.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Gunnar Andreassen er en helseinteressert redaktør og frilansjournalist. Gunnar har utdannelse fra Nord universitet og har vært redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten og Ranaposten.