Låner ut gamingmaskiner til forskning på Covid-19

elkjøp

Selv om det av smittehensyn ikke er mulig å game i Elkjøps butikker akkurat nå, går datamaskinene døgnet rundt. Datakraften lånes ut til forskere i jakt på et Covid-19-gjennombrudd. 


Over 200 gamingmaskiner fra Elkjøp har de siste dagene blitt koblet på det verdensomspennende Folding@Home-nettverket, som lar privatpersoner donere datakraft til forskning. Prosjektet ble utviklet ved Stanford University for 20 år siden – og siden har datamaskiner fra alle verdens hjørner bidratt til svar på gåter om sykdommer som Alzheimer og Parkinson.

Nå brukes datakraften til forskning på behandling og vaksine mot koronaviruset. 

– Slår man sammen alle gamingmaskinene vi har utstilt i våre butikker blir det fort veldig mye prosesseringskraft. Da dette forslaget kom fra en ansatt var det et fantastisk initiativ som vi ble med på umiddelbart, forteller Nils Martin Øyo, gamingansvarlig i Elkjøp Norge.

Parallelt med at koronaviruset har spredt seg fra land til land, har svært mange gamere og entusiaster lånt bort ledig datakraft. Til sammen har Folding@Home fått tilgang på nesten 470 PetaFLOPS prosesseringskraft. For å sette det i perspektiv er det mer enn verdens sju kraftigste supercomputere til sammen.

Mens én maskin alene ville ha brukt svært lang tid på å tallknuse data om Covid-19, kan noen hundre datamaskiner sammen løse komplekse regnestykker på få dager, som igjen kan gi svar på hva som skal til for å knekke viruset. 

– Man kan spøke med at vi gamere trives godt med mye hjemmetid foran PCen i disse dager. Men jeg tror mange har et ønske om å bidra så mye som mulig for å komme tilbake til hverdagen. Også ansatte i hjemmekarantene har lurt på hvordan de kan sette opp sin private PC for å være med på Elkjøps «folding-team». Det er innmari fint, sier Øyo. 


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.