Koronakrisen: – Vi vet ikke før i ettertid om strategien er riktig

coronavirus

En strategi er ikke bare fine ord i styrevedtak. Vi må ha planer, men vi kan ikke følge dem uten refleksjon, mener strategiforsker Lene Pettersen.


Regjeringen og Folkehelseinstituttet (FHI) sikter mot samme mål. De vil vinne kampen mot koronaviruset. Politikere og eksperter er også enige om mange av tiltakene som trengs, i hvert fall til over påske.

Likevel har de den siste uka valgt hver sin strategi. FHI mener det er best å satse på å bremse viruset slik at helsevesenet ikke skal bli overbelastet mens covid-19 langsomt sprer seg i befolkningen. Regjeringen sier nå at de satser på en stopp-strategi, der målet er å slå ned viruset og smitter færrest mulig.

Les også:  Redd for å bli smittet, ikke for å smitte andre

Hvorfor snakker de om hver sin strategi når målene og virkemidlene er omtrent de samme?

– Dette viser hvor ulikt strategibegrepet brukes både i offentligheten og forskningen, sier førsteamanuensis Lene Pettersen ved Institutt for informatikk.

Hun har nettopp gitt ut fagboka Hva er strategi?

– De fleste i strategifaget er enige i at strategi handler om hvordan organisasjoner effektivt når sine målsetninger.

– Mens fagmiljøet i denne saken ser for seg tiltak fra et faglig eller kunnskapsbasert ståsted, underbygger regjeringens tiltak på mange måter den skandinaviske velferdsmodellen hvor statens mål er å sikre likhet, sier Pettersen.

Les også:  En million nordmenn sier nei til korona-vaksine

Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.