Kjøttfrie alternativer fra grillen

grill grønnsaker vegetar

Starten av året er for mange synonymt med lett og sunn mat, men det trenger ikke å bety kjedelig. Grillet vegetarmat kan også være godt, ifølge Weber Grill.


Enten man har innført kjøttfri mandag eller grønnsaksfest på tirsdag, vil disse smakfulle vegetarrettene fra grillen kvikne opp enhver trist vinterdag. Her er fire nydelige oppskrifter.

Spicy wok

Personer: 4
Forberedelse: 35 min
Grillmetode: Direkte
Vanskelighetsgrad:
Grilltemperatur: 200-230°C
Utstyr: GBS Wok

Ingredienser

1 rødløk, tynt skivet
3 fedd hvitløk, tynt skivet
7 cm bit ingefær, revet
4 vårløk, kuttet i 2 cm lengder
350 g fast tofu, kuttet i små terninger
100 g sukkererter, delt i to
50 g fersk shitakesopp, skivet
1 rød eller gul paprika, tynt skivet
1 fersk rød chili, tynt skivet
½ håndfull fersk koriander, grovt hakket
100 g usaltede cashewnøtter
Vegetabilsk olje
2 ss soyasaus (med mindre salt)
1 ss sesamolje
1 lime
Salt, Pepper, Sukker

Slik gjør du:

På kjøkkenet:

  • Forbered grillen for direkte grilling til 200–230°C. Bland hvitløk, ingefær, chili, vårløk og rødløk sammen. Bland alle andre grønnsaker sammen, og spar korianderen til slutt. Hold de to blandingene separat.

Ved grillen:

  • Sett woken på grillen og la den bli varm. Ha i litt olje – det burde begynne å ryke – legg så i tofu, krydre med salt og pepper og stek. Legg over på en tallerken.
  • Ha litt mer olje i woken. Tilsett chili- og løkblandingen. Rør i et par sekunder før du tilsetter den andre blandingen. Vend grønnsakene i woken, og rør hele tiden med en tresleiv, slik at alle bitene får kjenne varmen i bunnen av wokpannen.
  • Smak til med en god klype sukker, salt og pepper.
  • Etter 1–2 minutter bør grønnsakene ha begynt å bli myke. Ha i tofu, soyasaus og sesamolje og bland. Etter ca 30 sekunder er grønnsakene klare. Legg grønnsakene på et serveringsfat, dryss over cashewnøtter og koriander, press over litt lime og nyt! Serveres med kokt jasminris med ristede sesamfrø.

Portobellosopp med persillepest og geitost

Personer: 6
Forberedelse: 30 min
Tilberedning: 12-15 min
Grillmetode: Indirekte
Vanskelighetsgrad: Enkel
Grilltemperatur: 180°C
Utstyr: Stavmikser og Weber Original™ Grønnsak

Ingredienser

4-6 portobellosopp
1 pakke geitost (8-12 skiver)

Persillepesto:
1½ dl vegetabilsk olje
30 g bredbladet persille
25 g revet parmesanost
½ fedd hvitløk
30 g hasselnøtter
Salt og pepper

Slik gjør du:

På kjøkkenet

  • Bland persille, olivenolje, hasselnøtter, parmesanost og hvitløk til en nydelig pesto.
  • Rensk soppene, og pensle dem godt med pestoen over alt. Sett soppene med bunnen i været på en grillform. Legg 2 skiver geitost på hver sopp.

Ved grillen

  • Fyll 1/3 grillstarter med Weber-briketter. Klargjør grillen for indirekte, middels høy varme 180-190 °C. Sett grillformen på grillristen, og grill dem i omtrent 12-15 minutter til geitosten er smeltet.

Halloumisalat med grillet vannmelon og asparges

Personer: 4
Forberedelse: 20 min
Grillmetode: Direkte varme
Vanskelighetsgrad: Enkel
Grilltemperatur: 200°C

Ingredienser

2 dl quinoa
4 dl vann
1 grønnsaksbuljongterning
500 g halloumi
500-600 g vannmelon i store skiver
4-5 asparges
100 g spinat
1 avokado
1/2 granateple
1/2-1 mango (valgfritt)
1 stor neve spirer (valgfritt)
Mynte til dekorasjon
Stekeolje, f.eks. rapsolje
Salt og peppe

Dressing
2 ts dijonsennep
3 ss eplesidereddik
4 ss olivenolje
2 ts lønnesirup eller flytende honning
1 hvitløksfedd
1/2 ts salt
Litt pepper

Slik gjør du:

På kjøkkenet

  • Sett grillen på medium høy varme, ca. 200 grader.
  • Ha vann, quinoa og buljong i en kjele, og la det småkoke i 12-15 minutter til alt vannet er fordampet.
  • Lag dressingen ved å ha alt i en beholder med lokk og rist den sammen.
  • Del halloumi-osten i skiver på ca. 1 cm.
  • Vend asparges i olje med litt salt og pepper.
  • Kutt avokado og mango i biter, og gjør klart alle andre ingredienser.
  • Legg så spinaten og quinoaen i bunnen av et stort fat, og deretter resten av ingrediensene.

Ved grillen

  • Grill skiver av vannmelon i 5 minutter på hver side, eller til den har fått fine grillstriper. Del så i biter og ha over salaten.
  • Ha halloumi og asparages på grillen, og la grille i 3 minutter på hver side. Vend litt på aspargesene når du snur osten. Bruk en stekespade for å få av halloumien om den har sitter litt fast. Del gjerne aspargesene i mindre biter før du har den og halloumien i salaten.
  • Hell så over dressingen og server.

Tips! Halloumi er en fast ost som ikke trenger lang tid på grillen for å bli klar, og den smaker best nygrillet så server den med en gang den er ferdig

Oppskriften er utviklet av Weber Grill i samarbeid med Hanne-Lene Dahlgren.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.