Kjempet kampen i helsevesenet og vant

revmatiker pål

Pål Svensen (43) fra Bergen levde i årevis med sterke smerter uten å få stilt korrekt diagnose. Dermed fikk tobarnsfaren heller ikke riktige medisiner eller behandling.


Livet hans var preget av smerter, utmattelse og lav livskvalitet. Fastlegen stoppet han. Men Pål tok opp kampen!

Veien til diagnose var kronglete og lang
Pål ble syk i begynnelsen av 20-årene, men fastlegen mente at Pål var så sterk og frisk i kroppen, at dette ikke var noe å gå videre med. Pål holdt ut smerter og stivhet, og det ble ulike behandlingsopplegg hos fysioterapeut, naprapat og manuellterapeut, i tillegg til egentrening. Han prøvde akupunktur, kosthold og alternativ medisin, og søkte etter informasjon som kunne hjelpe han.

Hans daværende fastlege mente fremdeles at funksjonsnivået hans var såpass bra at dette ikke var noe å gå videre til spesialist med.

Ikke bare «litt sliten»
Symptomene ved revmatisk diagnose kan variere fra pasient til pasient. Pål slet med smerter og fatiuge. – Du er ikke bare litt sliten, men så utmattet og redusert at du ikke orker å delta i livet. Det er et stort problem for en mann som har liker å jobbe, vil trene, være sosial og leve sammen med kone og to barn. «Roe deg litt ned» er ingen god beskjed å få når du aller helst ønsker å kjøre snowboard med ungene.

Jeg måtte lære meg å prioritere hva jeg skal bruke en veldig redusert energimengde på, forteller Pål.

En øyelege fatter mistanke – diagnose ble stilt
For to år siden fikk Pål en regnbuehinnebetennelse, og en våken øyelege sendte umiddelbart brev til fastlegen, og insisterte på at det skulle foretas utredning med tanke på Bekhterevs. Så gikk ting slag i slag. Det blir gjort gentest. Og selv om denne ikke ga definitive svar, så bidro den sammen med MR, røntgen og øvrige vurderingen til at revmatologene stilte diagnosen Ankyloserende spondylitt (Bekhtrevs). Nå får Pål biologisk medisin og responsen allerede den første uken var overveldende.

Før og etter var som to ulike verdener. Etter hvert har han funnet ut at treningsformen CrossFit også frigjør han fra mange problemer med ryggen. Pål synes også at det er godt å meningsfylt å kunne snakke med andre som er i samme situasjon som han selv og deltar derfor aktivt i Norsk Revmatikerlags lokallag i Bergen. Og han har blitt en dyktig energiplanlegger for å holde bukt med utmattelsen.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.