Kjæledyrets betydning under koronatiden

lys innendørs

Forsikringsselskapet Agria Dyreforsikring har spurt nordmenn om hva dyrene deres har betydd for dem under nedstengingen av Norge på grunn av Covid-19. Resultatene viser at dyrene har hatt en stor innvirkning, både mentalt og fysisk.


Dyrene våre har alltid betydd mye for oss, men i denne tiden har de betydd ekstra mye for mange. Totalt deltok 2 602 dyreeiere i spørreundersøkelsen. Fordelingen av respondenter var 65 % hundeeiere, 23 % katteeiere, 11 % hesteeiere og 1 % smådyrseiere (som kanin, marsvin og fugl).

Av undersøkelsen kom det frem at gjennomsnittlig 90 % av alle dyreeierne følte at dyret har gitt dem selskap. Her var det høyest andel hundeeiere og katteeierne som svarte, henholdsvis 96 % og 91 %. Videre svarte 91 % at dyret har fått dem i godt humør og gitt glede. Flere av kommentarene som kom inn underbygget nettopp dette:

«Kattene mine har gitt meg omsorg, noen å prate med og en god latter.»

«Hunden min har vært min lykkepille under koronatiden.»

«Kaniner er undervurderte små herligheter. Etter å ha hatt hjemmekontor siden mars er det stort selskap og hygge å ha disse to løpende rundt beina mine.»

Et av svaralternativene var om dyret hadde bidratt til daglig mosjon og rutiner, noe 83 % av alle dyreeierne kjente seg igjen i. Ikke overraskende var det her flest hesteeierne og hundeeierne som svarte. 73 % svarte at dyret har gitt dem en bedre mental helse og 59 % at dyret har fått dem vekk fra negative tanker.

«Hesten min ble en fantastisk motvekt. Å gå i stallen ble normalen mot alt det unormale.»

«Hva skulle en ha gjort uten en firbeint i huset? Man må opp uansett vær og vind. De gir så ufattelig mye glede når dager kan være tunge.»

«Hunden har vært min venn og arbeidskollega når jeg har hatt hjemmekontor.»

Parallelt samlet Agria inn historier om dyrets betydning. 173 personer delte deres historier, og flere var av den personlige og rørende sorten. I fem uker ble det kåret ukentlige vinnere og til slutt én hovedvinner. Det ble den to år gamle norske lundehunden Pernille og eieren Anahita Juvelid:

– Pernille betyr allerede så mye for oss, men under koronapandemien har hun bidratt til at jeg ikke føler meg så ensom når jeg kommer hjem fra jobben som vernepleier i psykiatrien. Pernille har holdt meg fysisk aktiv og vært god å ha i armkroken når jeg har fri, sier Juvelid.

Pernille var ikke bare en stor støttespiller for Anahita under denne vanskelige tiden, men også for bestemoren hennes.

– I en periode isolerte bestemoren min seg helt da hun er i risikosonen. Hun bor alene siden bestefaren min gikk bort for under ett år siden. Jeg har levert Pernille til henne noen dager i uken, og det har oppstått et unikt bånd mellom dem. Det fikk meg til å tenke på at dyrene betyr så vannvittig mye for oss og at gleden de viser kan lyse opp den mørkeste dag, avslutter Juvelid.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.