Jodtabletter i hjemmet hos færre enn hver tiende

apotekforeningen

Det er langt igjen til myndighetenes mål om at alle under 40 år har jodtabletter hjemme, viser tall fra Apotekenes bransjestatistikk.


I begynnelsen av november gikk helsemyndighetene ut med en anbefaling om at alle som er yngre enn 40 år bør ha jodtabletter liggende hjemme. Tablettene kan gi beskyttelse mot radioaktivt jod ved atomulykker. Tilskudd av naturlig jod blokkerer opptaket av radioaktivt jod i skjoldbruskkjertelen og reduserer risikoen for å få kreft i skjoldbruskkjertelen.

Tall fra Apotekenes bransjestatistikk viser at langt i fra alle har fulgt oppfordringen om å kjøpe jod-tabletter. Fra 1. november har jodtabletter av typen Jodix vært i salg reseptfritt i alle apotek.

29 500 pakninger a 10 tabletter er solgt i løpet av de syv første ukene. Det tilsvarer pakninger til én prosent av innbygger i alderen 0-40 år.

Normalt trenger man bare å bruk en tablett ved en atomhendelse. Selv om alle solgte tabletter ble fordelt på alle innbyggere i den aktuelle alderen, er det altså fortsatt bare hver tiende innbygger som er dekket.

Det er store fylkesforskjeller i kjøp av jod-tablettene. Flest tabletter pr innbygger (0-40 år) er solgt i Oslo, nest flest i Oppland. Deretter følger Akershus. I Oslo er det solgt 13 pakninger pr tusen innbygger i aldergruppen. Nederst på listen ligger Rogaland, Aust-Agder og tidligere Nord-Trøndelag helt på bunnen. I Nordland er det solgt syv pakninger pr 1000 innbygger. Det er 45 prosent færre enn i Oslo.

Hvem skal ta jodtabletter?
Ved en atomhendelse er det spesielt viktig at barn og unge under 18 år, gravide og ammende tar tablettene fordi de har størst risiko for å få kreft i skjoldbruskkjertelen etter å ha blitt utsatt for radioaktivt jod. Det kan i helt spesielle situasjoner også være aktuelt med tabletter for voksne mellom 18 og 40 år, mens de over 40 år har svært liten risiko for å kreft i skjoldbruskkjertelen, og trenger ikke ta jodtabletter. Personer som har operert bort skjoldbruskkjertelen trenger ikke ta jodtabletter.

Myndighetene vil gi nærmere råd om hvilke grupper av befolkningen som skal ta tablettene ved en atomulykke.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.