Ikke kast påskeappelsinene!

appelsiner

Til tross for at det ikke ble noen hyttetur i år, havnet det kanskje noen appelsiner i handlekurven din likevel? Nordmenn kjøper flere millioner appelsiner hver påske. Ikke alle blir spist opp.


– Appelsinsvinn er dessverre et problem. Vi kjøper mer enn det vi klarer å konsumere, og når påsken er over, blir appelsinene liggende på kjøkkenbenken og mugne, sier Lene Kallum, kommunikasjonsrådgiver i matredder-selskapet Too Good To Go.

– I tillegg har kanskje butikkene tatt inn litt ekstra mange appelsiner, som de ikke blir kvitt. Resultatet er at vi kaster masse overskuddsmat som det har vært ressurskrevende å produsere og som kunne vært utnyttet på en god måte, sier hun.

Påskeappelsiner har vært et fast innslag i norske hjem i over seksti år. De er også ekstra søte nå, så det er kanskje ikke så rart at salget går til værs på denne tiden av året. Ifølge BAMA kjøpte vi rundt 16 millioner appelsiner bare i fjor påske.

Samtidig vitner tall fra Framtiden i våre hender om en trist appelsinsvinn-tendens. Totalt kaster nemlig butikkene tusenvis av appelsiner hver dag – rundt 30.000 daglig i 2016 – og ut fra matsvinn-tallene å tolke, kaster nok folk flest en del også.

– Norske husholdninger kaster over 40 kilo mat i året, noe som tilsvarer hver 8. handlepose, og frukt og grønt er noe av det vi kaster mest av, sier Kallum.

Hun råder folk til å lage noe godt av appelsinene i stedet.

– Med så mye tid hjemme, er alt tilrettelagt for kreativitet på kjøkkenet. Det ble kanskje ingen skitur med appelsiner i sekken, så hvorfor ikke trylle litt med dem i stedet? Det er en veldig allsidig frukt, som passer til alt fra juice og dessert til sauser og salater. Dessuten er utvalget stort nå – du får tak i både «blonde» og røde appelsiner, sier hun.

De røde er kanskje bedre kjent som blodappelsiner, og ryktene sier at salget steg med sytti prosent da BAMA bestemte seg for å markedsføre dem som «røde appelsiner».

Kilder: BAMA, Framtiden i våre hender, Matvett, Wikipedia og Too Good To Go

Tips for maksimal utnyttelse av påskeappelsinene:

 • Lag marmelade og ha på brødskiva. Perfekt frokost- og kveldsmat. Marmelade kan fint fryses ellers gis bort som gave i små glass.
 • Er du en av dem som har kjøpt litt ekstra staselig mat i det siste? And, sa du? Appelsinsaus passer utmerket som tilbehør.
 • Pisk krem, pynt med skiver av appelsin og strø litt kanel på toppen. Verdens enkleste dessert.
 • Det går mot varmere tider. Sørg for at du har tørket noen appelsinskiver, så kan du ha dem i drinken. Bruk røde appelsiner for syns skyld.
 • Lag en C-vitamin-bombe med pressede appelsiner, sitron, ingefær og isbiter.
 • Ha en dæsj med appelsin i tomat- eller gulrotsuppa for en syrlig touch.
 • Spis skallet! Appelsinskall dyppet i sjokolade er kjempegodt som snacks.

Lyst å prøve sjokoladesnacks av appelsinskall? Sjekk denne oppskriften.

Kilde: Too Good To Go

Våre beste matredder-tips:

 • Planlegg handleturene.
 • Ikke kjøp mer enn du klarer å spise.
 • Spis opp maten! Vær kreativ med restene.
 • Se, lukt og smak før du kaster varer.
 • Bruk fryseren smart.
 • Kjøp nedsatte varer og gjør andre tiltak når du handler.

Kilde: Too Good To Go


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.