Hvorfor bør du ikke spise brent mat?

grilling

Når vi steker eller griller mat kommer først de deilige aromaene. Det skjer en kjemisk reaksjon mellom aminosyrer og karbohydrater i kjøttet, noe som gir en jevn, brun stekeskorpe.


Reaksjonen som skjer heter Maillard – reaksjonen, og er oppkalt etter den franske kjemikeren Louis Camille Maillard. Reaksjonen gir en pen farge, deilig lukt og fantastisk smak på kjøttet, noe som er noen av årsakene til at vi faktisk steker eller griller. Den fantastiske gode smaken.

Du blir ikke syk av å spise en svidd brødskorpe eller et litt brent stykke kjøtt eller fisk en gang i blant. Det er først når du har et regelmessig inntak av i overkant godt stekt mat, over lengre tid, det kan være helseskadelig. Stoffene kan skade arvestoffet vårt, altså vårt DNA, og sånn sett være kreftfremkallende. De knyttes til økt risiko for flere kreftformer.

Hvor mye grillet mat vi spiser avhenger mye av været, og grillsesongen i Norge er ikke alltid like lang. Likevel kan de fleste av oss tjene på å ha et mer bevisst forhold til riktige steketemperaturer og tilberedning av mat, både når vi griller og når vi steker i panna. Det er bra for helsa og ikke minst smaken.

Hvordan unngå dannelsen av helseskadelige stoffer under matlagingen?

  • Bruk rene redskaper. En skitten stekepanne eller grill kan gi brente restpartikler i maten.
  • Ikke grill over flammer. Start først med grillingen når kullet er glødende og hvitt på utsiden.
  • Velg magre stykker kjøtt og fisk. Det er mer sannsynlig at flammene blusser opp og kan brenne maten om du griller fete stykker. Samtidig kan fett dryppe ned på kullet og danne stoffer som kan være helseskadelige. Mye røyk er ikke bra både fordi den siver inn i maten og vi puster den inn. Skal du grille produkter med en del fett kan du bruke stekebrett eller folie for å hindre at fettet drypper ned.
  • Stek eller grill maten med lavere temperatur over lenger tid.
  • Plasser risten høyt i grillen slik at det blir større avstand mellom maten og grillkull/grillelement.
  • Grill gjerne med indirekte varme.
  • Ikke stek maten for hardt. Steker du kjøtt eller fisk i panne med margarin, er stekepannen passe varm når fettet har sluttet å bruse og har en lys gyllen farge.
  • Snu maten flere ganger under stekingen/grillingen for å unngå en brent stekeskorpe.
  • La være å bruke stekesjyen videre i tilberedningen, den kan inneholde brente restpartikler fra stekingen.

Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.