Hvilket plaster skal jeg velge?

plaster
plaster
Velg rett type plaster.

Valg av riktig type plaster gir huden ro til å heles, og kan redusere sjansen for å få arr.


Apotekene har et meget godt utvalg om uhellet skulle være ute. Apotek 1 har 43 forskjellige typer plaster, mens Vitus Apotek tilbyr over femti.

Du kan få gjennomsiktige plaster, vanntette og mer pustende plaster. For barna finnes plaster med tegneseriefigurer. Trenger du å beskytte øye finnes det spesialtilpassede varianter. Det samme gjelder for fingre, tær og hæl. Ønsker du kompresser er utvalget rikelig både i forhold til størrelse og materialet.

Det er altså ikke bare å stikke innom apoteket å kjøpe plaster – du bør vite bruksområde, størrelse på såret og akkurat hvor på kroppen skaden er. Rundt ledd og andre områder som vil være i mye bevegelse vil vi anbefale å velge plaster med god elastisitet og gode festeegenskaper. Det finnes også plaster i flytende form.

For skrubbsår er det lurt å velge plaster med kompress eller stor sårpute som ikke fester seg i såret. Det anbefales vanntette plaster om såret vil bli utsatt for fuktighet.

Ved mindre og typisk ”idretts” skader, som forstuing, akuttstrekk og bløtdelsskade i armer og ben kan plaster med smertestillende effekt benyttes i en kort periode for de over 16 år. I tillegg finnes medisinerte plaster som er reseptbelagt.

Husk å skifte plaster dersom det er gått blod gjennom, det har blitt skittent eller vått. Og er det mye væske fra såret kan du bruke et de med tykkere sårpute som absorberer bedre. Rens såret og området rundt før plaster settes på. Og vent til det er tørt og eventuell blødning har roet seg. Det er lurt å beskytte såret mot sol for å unngå arrdannelse, husk på det når du tar av plasteret.

For de som er redde for blodprøve kan det være nyttig å kjenne til EMLA plasteret. Et bedøvende plaster som kan påføres 1 time før nålestikk og mindre kirurgiske inngrep.

 


Anbefalte artikler

Om skribenten: Vibeke C. Hammer

Vibeke C. Hammer er skribent, foredragsholder og terapeut. Vibeke har utdannelse fra bl.a. Norsk Kognitiv Institutt, The Phil Parkers Training Institute i London og BI.