Hva har en med diabetes og Magnus Carlsen til felles?

diabetesforbundet

Svaret er et unikt sjakkbrett, signert av de ti beste spillerne i verden. Nå skal det auksjoneres bort.


Brettet er signert av nåværende verdensmester Magnus Carlsen, utfordrer Fabiano Caruana, i tillegg til Sergey Karjakin og Viswanathan «Vishy» Anand samt seks andre innenfor topp 10 – på tidspunktet det ble signert – under Norway Chess sin turnering i 2017.

Fra «kjelleren» til Nordkapp, og sjakk-VM, på blå resept
Brettet er gitt til en som heter Kjell Arild Ueland. Han har diabetes type 1 og har hatt det tøft. I sommer gikk han Norge på langs, for å øke oppmerksomhet rundt diabetes.

Nå ønsker han å auksjonere bort sjakkbrettet til inntekt for et godt liv med diabetes – og en fremtid uten, som Diabetesforbundet jobber for. Auksjonen starter i dag, og vil gå en ukes tid.

Det er oppmot 350.000 nordmenn som har diabetes. 28.000 av dem har diabetes type 1 og rundt 300.000 har diabetes type 2, 100.000 uten å være klar over det, ettersom denne sykommen gir diffuse symptomer.

Usynlig sykdom
Men uansett om du har diabetes type 1 eller type 2 er du en hverdagshelt; sykdommen preger livet på mange måter. Som Kjell Arild sier:

– Diabetes er en «usynlig» sykdom og vi med diabetes fungerer som mennesker flest – utad. Men som de fleste usynlige, kroniske sykdommer så er det en del utfordringer vi må takle i hverdagen.

– For dere som ikke kjenner meg så har eg diabetes type 1. Dette har eg hatt i snart 38 år. Men det tok lang tid før eg var åpen om det. Eg var jo han som fikset alt og ikke hadde problemer med diabetesen min. Trodde alle, men sånn var det ikke. Her er min historie:

– I fjor sommer gikk eg på veggen, på grunn av en kombinasjon av strevsom diabetes, tøff jobb og et privatliv som skulle fungere med familie og alt det som følger med. Det ble for mye. Diabetesen blir eg ikke kvitt og den krever sitt, familien elsker eg og den skal eg ta vare på. Dermed så måtte jobben vike.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.