Hva gjør du hvis du er først ute på et ulykkessted?

bilulykke

Det å være først ute på et ulykkessted etter et bilkrasj, kan være traumatiserende, og er nok noe de fleste helst vil unngå. Men det er viktig å holde hodet kaldt i slike situasjoner, i og denne artikkelen skal du lære hva du burde tenke på dersom du noen gang skulle oppleve en trafikkulykke selv.


Du er pliktig å varsle!
Dersom du skulle være førstemann til et ulykkessted, skal du gjøre følgende:

Først sikre skadestedet: for eksempel ta på refleksvest og sette opp varseltrekant

Varsle nødetatene: dette kan du gjøre ved å for eksempel ringe 113 eller bruke appen Hjelp 113 – da ser nødsentralen nøyaktig hvor du er når du ringer! Når du ringer 113 vil en medisinsk erfaren operatør hjelpe deg med råd og veiledning underveis på skadested.

Hjelpe pasienten: etter å ha sikret skadestedet og varslet 113, må du hjelpe pasienten, og da bør du huske på tre ting:

  • Du må sikre frie luftveier slik at pasienten får puste.
  • Ser du om pasienten blør, må du stoppe ytre blødninger ved å presse hardt mot der det blør.
  • Sørg for å holde pasienten varm. I Norge blir en skadd pasient kald uansett om det er vinter eller sommer, og uansett hvor du er i Norge. Nedkjøling gir økt blødning og alvorligere skade. Derfor er det veldig viktig at du pakker inn pasienten. Ta din egen jakke eller et teppe, pakk inn pasienten og ikke sitt i en varm jakke og pass på en kald pasient.

Det viktigste punktet her er selvfølgelig å ringe 113. Det mange kanskje ikke er klar over, er at du faktisk er pliktig til å varsle dersom du er først til et ulykkessted.

Grunnen til at dette er det viktigste punktet, er fordi rask hjelp kan være forskjellen på liv og død. Tid er alltid avgjørende i ulykker, spesielt dersom noen er alvorlig skadet, som for eksempel en hodeskade, indre blødninger eller luftveier som er blokkert.

Når du har snakket med 113, kan de hjelpe deg med hva du skal gjøre videre. Det kan godt hende at de ber deg prøve å hjelpe til. Ofte har de på sentralen relevant utdannelse fra sykepleierhøgskolen, eller de kan ha jobbet som ambulansesjåfører selv.

Som regel er det første man alltid bør sjekke luftveiene og sørge for at den som er skadet får puste. Dersom personen ikke puster, kan dette gjøres ved å for eksempel rette opp hals og nakke om personen sitter foroverlent. Men det er viktig å ikke bevege for mye på hals og nakke da det kan gjøre ting vondt verre. Om du ikke har gjennomført noen form for førstehjelpskurs og ikke vet hva du skal gjøre, kan det beste noen ganger være å ikke gjøre noe. Men lufttilgang må alle ha, så dette må alltid prioriteres.

Det verste du kan gjøre er å ikke gjøre noe som helst!

Denne artikkelen er skrevet i samarbeid med Bilduden.no.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Gunnar Andreassen er en helseinteressert redaktør og frilansjournalist. Gunnar har utdannelse fra Nord universitet og har vært redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten og Ranaposten.