Hva er forkjølelse?

medisin
medisin
Er du forkjøla?

Hva er forkjølelse, og er hva egentlig forskjellen på influensa og forkjølelse? Flere av symptomene på sykdommene er like, men det er likevel klare forskjeller som skiller den ene sykdommen fra den andre.


Både influensa og forkjølelse kan gi symptomer som feber, hodepine, sår hals og hoste. Men det er også noen viktige forskjeller: forkjølelse er en virusinfeksjon i slimhinnene i nese og hals som kan gi tett og snufsete nese.

Influensaviruset derimot kan også infisere hals og lunger, dessuten kan hele kroppen få smerter og feber.

Forkjølelse er en meget vanlig sykdom som vanligvis går over helt av seg selv, dermed er sykdommen ganske ufarlig. Symptomer på forkjølelse er vanligvis nysing, tett nese, sår hals, hoste, feber og hodepine. En forkjølelse varer vanligvis rundt en uke.

Forkjølelse er en av de vanligste sykdommene vi har. Infeksjonen varer som oftest bare noen dager, men kan være plagsom for alle og enhver. Det finnes ingen direkte kur mot forkjølelse, men symptomene av en forkjølelse kan enkelt lindres. Influensa derimot kan være alvorlig for gravide og sårbare grupper. Disse gruppene oppfordres til å ta vaksine.

Antibiotika har ingen effekt på virus, og er kun aktuelt dersom man har fått en bakterieinfeksjon i tillegg.

Mange bruker Paracet for å dempe feber og hodepine, andre bruker i tillegg eller bare pastiller og lignende man kan kjøpe i butikker. Ulike typer hostesaft kan også være effektivt. Enkelte bruker også nesespray for å slippe slimdannelse.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Vibeke C. Hammer

Vibeke C. Hammer er skribent, foredragsholder og terapeut. Vibeke har utdannelse fra bl.a. Norsk Kognitiv Institutt, The Phil Parkers Training Institute i London og BI.