Hva er en hårtransplantasjon?

operasjon lege

For mange som mister håret, vil en hårtransplantasjon være en god løsning. Ved en hårtransplantasjon flyttes det hårsekker fra områder med mye hår, til områder med mindre/uten hår.


Grunnen til at dette fungerer godt, er fordi hårene som flyttes er immune mot hårtap. Du har kanskje sett menn med en “hestesko”-sveis? Av grunner forskere ikke vet, er hårene i nakken og på sidene hos menn hår som ikke påvirkes av hårtap. Dette håret kan derfor flyttes til kronen, månen eller vikene til de som lider av håravfall. Med andre ord er resultatet varig.

Bedre resultater med ny teknologi
Mange har et feil inntrykk av hva slags resultater en hårtransplantasjon kan gi. Årsaken til dette er at hårtransplantasjoner før i tiden ga svært varierende resultater. Hos enkelte så det ut som hele “tuster” med hår var satt inn. Men dette var før i tiden. I dag har teknologien blitt mye bedre, og resultatet ser mer naturlig ut.

Mye av forbedringen ligger i at man nå klarer å hente ut mye mindre “grafts” (hudområder som skal transplanteres) enn tidligere. Når man kan hente grafts som bare er noen millimeter store, er det nesten ikke mulig å legge merke til at de har blitt transplantert, med mindre man står helt inntil området.

Hvem kan ta en hårtransplantasjon?
Det er de som lider av det som kalles “mannlig hårtap” som først og fremst kan ta en hårtransplantasjon. Det vil si menn, med arvelig hårtap. Dette er den vanligste formen for hårtap, og rammer majoriteten av menn på et eller annet tidspunkt i livet.

Det er noen ting det er viktig å tenke på dersom man skal gjennomføre en hårtransplantasjon:

  • Om hårtapet ditt er på et tidlig stadium, kan det være lurt å vente. Grunnen til dette er at du ikke vet hvor mye hår du kommer til å miste. La oss si du har fått høye viker, og gjennomfører en hårtransplantasjon for å fylle igjen disse. Så går det 5 år, og du har fått enda høyere viker. Da vil det transplanterte håret stå igjen, noe som vil se mindre pent ut.
  • Har du nok hår på hodet? Dersom du kun har en smal remse med hestehodemønster igjen på hodet, kan det være du har for lite donorhår. Da vil man ikke kunne gjennomføre en hårtransplantasjon med et godt nok resultat.
  • Hva slags hårtap har du? En transplantasjon hjelper de som har tydelige skallete områder best. For eksempel en måne eller høye viker. Personer som lider av det som kalles “diffust hårtap”, det vil si en generell tynning av håret over hele hodet, vil ikke være like gode kandidater til hårtransplantasjoner.

Hvor bør man gjennomføre inngrepet?
Noe av det viktigste å tenke på når man skal gjennomføre en hårtransplantasjon, er hvor man skal gjøre det. Det finnes mange useriøse klinikker i bransjen, men et godt tips er å alltid velge en klinikk som drives av en lege. Disse klinikkene har som regel legens navn i motsetning til generelle klinikker som leier inn leger for å gjennomføre hårtransplantasjoner.

Det er ikke alltid Norge er det beste alternativet. Om du har mulighet til det, kan det være lurt å reise utenlands, både på grunn av pris, men også på grunn av kvalitet.

Når alt kommer til alt er det jo resultatet som er viktigst, en hårtransplantasjon kan ikke reverseres dersom resultatet ikke er tilfredsstillende, og en har bare en viss mengde donorhår. Med andre ord: vei nøye for og imot når du skal bestemme deg for om du skal gjennomgå en transplantasjon eller ikke.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Gunnar Andreassen er en helseinteressert redaktør og frilansjournalist. Gunnar har utdannelse fra Nord universitet og har vært redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten og Ranaposten.