Hva betyr stoffskifte?

| 11. juni 2017

Skjoldbruskkjertelen ligner en sommerfugl i formen

Stoffskifte hos mennesker er kjemiske reaksjoner mellom de levende cellene i kroppen. Det dreier seg om hvordan vi evner å ta opp næringsstoffer og bryter ned avfallsstoffer. Stoffskifte er med andre ord helt avgjørende for hvordan kroppen fungerer. Helt konkret gjenspeiler stoffskiftet hvordan cellene utvikler seg og hvor godt de responderer i sine omgivelser.

Problemer med stoffskifte kan gi en rekke plager som kan påvirke det meste av kroppens funksjoner. Det er tyroksin som regulerer stoffskiftet. Dette er et hormon som produseres i skjoldbruskkjertelen og virker på alle celler i kroppen. Symptomene på stoffskiftesykdommer er ofte diffuse. Høyt stoffskifte kan gjenkjennes ved hjertebank, rastløshet og irritabilitet, som fører til at vi føler oss svake og trette. Lav stoffskifte kan gjøre at vi opplever oss selv tregere enn vanlig, er mer nedstemt og har større søvnbehov.

Tørr hud og sprø og tynne negler er typiske tegn legene legger merke til utover det å ta blodprøve.

Viser blodprøven høy TSH, betyr det at det er en svikt i skjoldbruskkjertelen som gjør at stoffskiftet blir lavt. Jod er nødvendig for at kroppen skal produsere tilstrekkelig tyroksin. Hvit fisk, melkeprodukter, gjetost og egg inneholder mye jod.

Skjoldbruskkjertelen er liten og ligner en sommerfugl i formen. Den ligger på halsen rett under strupehodet og er vår mest hormonproduserende kjertelen, altså helt livsnødvendig.

 

Kategorier: Helse, Sykdommer, Symptomer

Om skribenten ()

Vibeke C. Hammer er skribent, foredragsholder og terapeut. Vibeke har utdannelse fra Norsk Kognitiv Institutt, The Phil Parkers Training Institute i London, Norges Ingeniørhøyskole, Handelshøyskolen BI og Norges Markedshøyskole.

Kommentarer er stengt.