Huggormbitt

Huggormen er den enste giftige ormen vi har i Norden. Den er mest aktiv på dagtid i varmere perioder.


Blir du bitt anbefales kontakt med Giftinformasjonen 22 59 13 00 som er døgnåpen eller lege for rettledning i forhold til dine symptomer. Bittet gjenkjennes med to små prikker med en avstand på under en centimeter.

En tredjedel får heldigvis ingen giftinnsprøyting fra ormen. Hvis du ikke merker noe de to første timene etter uhellet, er du sannsynligvis en av de heldige.

Huggormbitt i hode og overkropp er mest alvorlig. Giften fra huggorm gir som oftest betennelse med hevelse og smerte i selve bittet. Ikke uvanlig med en blårød blemmedannelse. I tillegg vil giften kunne spre seg rundt i kroppen og forårsake alvorlige symptomer som blant annet kraftige magesmerter, blodtrykksfall, hjertebank, svimmelhet, hevelser og bevisstløshet.

Fysisk aktivitet sprer gift hurtigere rundt i kroppen. Så det er viktig å holde pasienten helt rolig. Å forsøke å suge ut giften anbefales ikke.

Blir du bitt i arm eller ben og kun får milde reaksjoner rundt selve bittet trenger du normalt ikke dra til sykehuset, såfremt du ikke er gravid, tar spesiell blodtrykksmedisin (ACE), eller er i svak allmenntilstand. Det anbefales at barn alltid reiser til sykehus.

Huggormen trives i busker og kratt, og der kan det være vanskelig å få øye på den. Det er derfor fornuftig med støvler eller skikkelig sko og langbukse om man beveger deg i områder hvor det er orm. En varm sommerdag kan du se den ligger helt rolig og ”sole” seg. Den kjennetegnes ved sine røde pupiller og sikksakkmønster helt fra hale til hode.

Som andre dyr vil den normalt flykte om den ikke føler seg truet. Om vinteren går den i hi. Ormen er fredet i Norge.

 


Anbefalte artikler

Om skribenten: Vibeke C. Hammer

Vibeke C. Hammer er skribent, foredragsholder og terapeut. Vibeke har utdannelse fra bl.a. Norsk Kognitiv Institutt, The Phil Parkers Training Institute i London og BI.