Helsefarlig skismøring: Salget av masker har eksplodert

skydda

Den siste tiden har smøring av ski vært et hett tema i Norge. Debatten har ført til et langt høyere fokus på helserisikoen som knytter seg til skismøring og ikke minst: til hvordan man beskytter seg på riktig måte.


– Vi har solgt oss tomme for åndedrettsmasker og satt i gang ekstraproduksjon, forteller markedssjef i Skydda Norge, Karoline Klatran.

Skydda Norge har i en årrekke vært Skiforbundets HMS-partner, og deltok så sent som i november på et seminar om temaet under sesongåpningen i langrenn på Beitostølen.

Les også:  KS og KS Storbynettverk ber regjeringen skjerpe tiltak mot importsmitte

– Den siste måneden har vi solgt rundt 700 åndedrettsmasker til bruk i forbindelse med skismøring. Dette er et produkt som vanligvis selges mot industri og da går det normalt 100-200 masker i måneden, så nå har det eksplodert, forteller Karoline Klatran, markedssjef i Skydda Norge.

Svevestøv skapt av rotorbørster og gass fra fluorprodukter er den største helsemessige trusselen ved skismøring. Men ved hjelpe av f.eks. en halvmaske (startkit) SR100 Premium plus pakke fra Sundström kan du puste trygt mens du smører ski.

Les også:  KS og KS Storbynettverk ber regjeringen skjerpe tiltak mot importsmitte

– Vi har gjort flere spesialbestillinger mot produsent, og fått god hjelp fra Sundström som har prioritert produksjonene av denne nå. Nylig kom det 180 nye masker på lager. I tillegg har Swix en egen bestilling inne fra oss på rundt 650 masker, forteller markedssjefen.

– Årsaken til at den er så viktig er enkelt og greit fordi den redder liv. Masken er enkel å bruke, og det er en god og billig investering i egen sikkerhet, påpeker Klatran.

Les også:  KS og KS Storbynettverk ber regjeringen skjerpe tiltak mot importsmitte

Produktet har partikkelfilter og gassfilter som holder unna de farlige stoffene, noe som bidrar til at det blir tryggere å preparere ski – uansett om du gjør det i smørebod, kjeller, garasje eller i en profesjonell smøretrailer.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.