Gjør synet ferieklart

data

Har du husket å pakke solbriller, reservebriller og ekstra kontaktlinser til ferien? Det er fort gjort å få ødelagt eller miste brillene når du er på reisefot.


– Er du helt avhengig av briller eller kontaktlinser, kan ferien fort bli utfordrende, sier daglig leder Per Kristian Knudsen i Norges Optikerforbund.

Hans beste råd er å alltid ha med reservebriller og ekstra linser på reise.

– Kontaktlinsebrukere har gjerne med et lite lager av linser, men mitt inntrykk er at mange brillebrukere ikke har med noe i reserve, sier Knudsen.

Les også:  Fjordkraft tilbyr helsetjenester rett hjem på mobilen

Det varierer veldig fra land til land hvor enkelt det er å skaffe en erstatning hvis man får ødelagt eller mister brillene sine.

– I mange land må du for eksempel først til øyelege og få en brilleseddel, før du må videre til en optiker. Eksempelvis kan det være svært utfordrende å få tak i kontaktlinser i USA uten full undersøkelse og ny tilpasning, sier Knudsen.

Uavhengig av om du har med ekstra kontaktlinser eller har reservebriller i bakhånd, bør du alltid ha med brilleseddel eller linseseddel.

Les også:  Björn Gustafsson blir ny fagdirektør i Helse Midt-Norge

– Da kan du gå til en lokal optiker og få hjelp der du er. Men dette kan ta tid. Er du på en ukes ferie, så rekker du trolig ikke å få de nye brillene før du skal reise hjem igjen, påpeker Knudsen.

Skal du fly, er rådet å alltid pakke reservebriller og linser i håndbagasjen.

– Det er ikke uvanlig at innsjekket bagasje blir borte, og da er du like langt hvis du trenger reservebrillene dine, sier han.

Les også:  Åpnet nettapotek for mindreårige: Nå kan unge få p-piller på nett

– På lengre reiser bør du vurdere å bruke briller fremfor linser under selve flyreisen på grunn av tørr luft. Eventuelt ha med deg komfortdråper for å unngå tørre og irriterte øyne.

Solbriller er like viktig i sommerferien som på påskefjellet. Både sand og vann reflekterer solstrålene, og vi er gjerne utendørs lenger om gangen. Solbriller kan også lages med styrke.

– Hele familien bør ha gode solbriller, og ikke glem barna, sier Knudsen.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.