Gjør proff Corona-beskyttelse tilgjengelig i Norge

skydda

De siste ukene har coronaviruset skapt stor etterspørsel etter ulike beskyttelsesprodukter over hele verden, også i Norge. Nå har Skydda utviklet et eget Pandemic Flu Kit med partikkelfilter som tar 99,9 prosent av bakterier og virus.


Pakken inneholder halvmaske og filter, kan brukes flere ganger og har levetid på opptil 10 år.

– Pandemic Flu Kit gir vern mot alle virus og bakterier. Vi har allerede sendt 800 pakker til Kina, og nå gjør vi den tilgjengelig i Norge også, sier HMS-ekspert Bård Kulseth i Skydda Norge.

– Settet er spesielt anbefalt for personell som arbeider i laboratorier, medisinsk- nød- eller helseforetak hvor man eksponeres for virus, bakterier og partikler. En stor fordel med Skyddas Pandemic Flu Kit er at halvmasken og filteret kan desinfiseres og gjenbrukes om og om igjen, sier HMS-ekspert Bård Kulseth i Skydda Norge.

Kulseth forklarer at produktene er testet for å motstå ekvivalent med fire desinfeksjoner om dagen i 18 måneder. Over tid vil dette bidra til både reduksjon av kostnader og miljøbesparelse.

Når det gjelder beredskap i helsetjenesten skal helsepersonell som skal undersøke, behandle eller ha nær kontakt med pasienten bruke beskyttelsesutstyr som blant annet åndedrettsvern (FFP3), skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

– Da trenger du trolig minimum fire korttidsmasker av typen FFP3 hver dag. En influensapandemi kan vare i opptil 18 måneder. Det betyr mer enn 2160 korttidsmasker… ! Pandemic Flu Kit inneholder en halvmaske og filter som kan brukes flere ganger, og settet har levetid i opptil 10 år, forteller HMS-ekspert Kulseth.

Han opplyser at Skydda Norge allerede har fått flere forespørsler på Pandemic Flu Kit. Nå skal det sendes 800 pakker til Kina og Kulseth sier at Skydda er klar for å ta i mot flere bestillinger. 

– Vi ønsker ikke skape panikk i Norge og understreker at dette produktet er ment for å hjelpe mennesker som kan utsettes for smitte gjentatte ganger. Dette kan for eksempel være i helsetjenesten, på hoteller eller flyplasser, forklarer han.

Kulseth jobber daglig med problematikk rundt luftforurensing og åndedrettsvern for Skydda Norge. Han har tidligere påpekt at vanlig munnbind ikke beskytter mot coronasmitte

– Vanlig munnbind gir falsk trygghet. Det blir som å sette plaster på et beinbrudd. Et slikt munnbind er laget for å beskytte omgivelsene mot ting som brukeren selv puster ut – ikke bakterier og virus som pustes inn. Du trenger maske med filter som hindrer viruset i å pustes inn, sier han.

I stedet for munnbind anbefales derfor såkalte partikkelmasker (også kalt støvmasker) for friske mennesker som skal beskytte seg mot viruset i eksempelvis store folkemengder.

Ifølge europeiske smittevernbyråets (ECDSs) nettsider er det onsdag registrert 81027 smittetilfeller av coronavirus verden over. Så langt er 2763 døde etter å ha blitt smittet av viruset. I Europa er det i skrivende stund registrert 381 smittetilfeller. Sykdommen smitter mellom mennesker og det er sett smitte til helsepersonell og andre nærkontakter. 30. januar 2020 erklærte WHO utbruddet som en «alvorlig hendelse av betydning for internasjonal folkehelse».


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.