Frivillige bidrar med kunnskap for å redde liv

ambulanse

Rundt 25 000 nordmenn får hjerteinfarkt og hjerneslag hvert år, og mange av disse kunne vært reddet ved hjelp av førstehjelp, gjenkjenning av symptomer, eller ved å ringe 113.


I løpet av 2019 vil Sanitetskvinnene sørge for at over 7000 mennesker får opplæring slik at flere kan reddes. Slagordet er «Ikke vent å se – ring 113».

I den nasjonale dugnaden «Sammen redder vi liv» samarbeider frivillige organisasjoner, Gjensidigestiftelsen og Helsedirektoratet om å redde 200 flere liv per år i Norge ved å forbedre folks opplæring og innsats gjennom førstehjelp.

Les også:  KS og KS Storbynettverk ber regjeringen skjerpe tiltak mot importsmitte

– Vi ønsker å gjøre folk mer oppmerksomme på hva de skal gjøre i en nødsituasjonsier generalsekretær Grete Herlofson i Norske Kvinners Sanitetsforening.

Sanitetskvinnene har spesielt fokus på eldre og kvinner. Det er viktig å vite at symptomer på akutt og alvorlig sykdom kan være annerledes hos kvinner enn hos menn, og eldre personer kan ha vagere symptomer enn andre aldersgrupper.

Les også:  KS og KS Storbynettverk ber regjeringen skjerpe tiltak mot importsmitte

– Det som kjennetegner et hjerteinfarkt hos menn, vil nødvendigvis ikke stemme overens med de symptomene en kvinne som har hjerteinfarkt opplever, sier Herlofson.

Rundt om i landet holder Sanitetskvinnene informasjonsmøter rettet mot eldre selv og deres pårørende. Målet er å spre livsviktig kunnskap om hva en skal se etter og hva en skal gjøre. Sanitetskvinnene ønsker at flere skal bli trygge på å kontakte 113 for å få hjelp og avskaffe myten om at ambulansen er på vei i det øyeblikket en ringer.

Les også:  KS og KS Storbynettverk ber regjeringen skjerpe tiltak mot importsmitte

Maja Louise Lauritsen, kjent fra TV-serien «113», bistår Sanitetskvinnene i det viktige arbeidet.

– Vi må senke terskelen for å ringe 113, i tillegg må flere bli bedre på å gjenkjenne symptomene på hjerteinfarkt, hjerneslag og hjertestans. Det kan redde et liv, sier hun. Lauritsen er utdannet ambulansefagarbeider og sykepleier og deler sin medisinske erfaring med et brennende ønske om å få flere til å overleve akutt sykdom.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.