Føflekkreft

hudkreft
hudkreft
Føflekk kreft kan forsterkes med overdrevet soling.

Føflekkreft er den kreftformen som øker mest. Det oppdages ca to tusen nye tilfeller i året, nesten like mange kvinner som menn. Tyngdepunktet utvikler diagnosen i femtiårs alderen, men også barn kan utvikle kreftformen. Rundt en fjerdedel er under førti.


Føflekker er pigmentflekker på huden, noe de fleste utvikler gjennom livet, og ca to prosent av oss blir født med. De fleste føflekker er helt harmløse, mens noen utvikler seg dessverre til kreft. Det er derfor lurt å følge med på føflekkene dine og se om de endrer seg i form og farge.

Vær på vakt om føflekkene dine vokser og blir harde og svarte. Om du blør eller klør og det er uklar overgang fra føflekken til huden din, skal du også være oppmerksom. Det finnes forskjellige former av denne alvorlige hudkreft typen. Det kan også i spesielle tilfeller utvikles føflekkreft andre steder i kroppen.

For å redusere risikos skal du være forsiktig med soling, og du skal helst ikke bli solbrent. Har du lys, sart hud eller hudkreft i familien skal du være ekstra påpasselig. Bruker du solkrem så velg produkter som beskytter for både UVA og UVB stråler.

Det er spesielt viktig å beskytte barna da stråleskader i ung alder kan se ut til å være årsak til utvikling senere i livet. Husk det tryggeste er å holde seg unna solen når den er sterkest, 12-14.00 sommertid.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Vibeke C. Hammer

Vibeke C. Hammer er skribent, foredragsholder og terapeut. Vibeke har utdannelse fra bl.a. Norsk Kognitiv Institutt, The Phil Parkers Training Institute i London og BI.