Flere vil bli optikere

optikerstudenter
optikerstudenter
Optikerstudentene Helene Lund-Hanssen og Martin Krogh øver seg på en synsundersøkelse. Foto: Rolf Magnus W. Sæther, Newswire.

Antallet søkere til optikerutdanningen er nær firedoblet siste fire år. Sikre jobbmuligheter over hele landet er en viktig årsak. I fjor var det 191 søkere som hadde optikerstudiet som førstevalg. Det er en formidabel vekst, fra 55 søkere i 2012.


Optikere flest er ansatt i optikerforretninger, og en viktig del av jobben er å hjelpe mennesker til å se godt. Mange er ikke klar over at optikere er autorisert helsepersonell. De har direkte henvisningsrett til spesialist og samhandler med annet helsepersonell for oppfølging av den enkelte.

– Synet er menneskets viktigste sans, og optikere er den viktigste rådgiveren for at du skal se best mulig lengst mulig, sier Per Kristian Knudsen.

Les også:  Stor etterspørsel på luftrensere – Ren innendørsluft blir viktigere for bedre livskvalitet

Det er cirka 1500 yrkesaktive optikere i Norge. Hvert år uteksamineres rundt 60 nye optikere fra Høgskolen i Sørøst-Norge, campus Kongsberg.

Mange flere studenter
– Etter flere år med målrettet rekrutteringsarbeid, strømmer søkerne nå til studiet. Da får vi fylt klassene med motiverte og kvalifiserte studenter. Kunnskapen om yrket, og hvordan man blir optiker, har vært liten, sier Per Kristian Knudsen, daglig leder i Norges Optikerforbund og Synsinformasjon.

Les også:  Stor etterspørsel på luftrensere – Ren innendørsluft blir viktigere for bedre livskvalitet

For noen år siden var det for få søkere til å fylle studiet. Nå er det igjen konkurranse om de 66 studieplassene på Kongsberg.

– Mange unge har fått øynene opp for at dette er et spennende og variert yrke med gode jobbmuligheter over hele landet, sier Knudsen.

Lett å få jobb som optiker
En aldrende befolkning, det at flere bruker briller, og at arbeidsoppgavene til optikere utvides, gjør at det knapt finnes arbeidsledighet blant optikere.

– Det fine er at du kan få deg en trygg jobb nesten hvor du vil i landet. Selv kommer jeg fra Vadsø og har gode muligheter for å få jobb i hjembyen min, sier Joakim Hansen, som går siste året på optikerlinjen i Kongsberg.

Les også:  Stor etterspørsel på luftrensere – Ren innendørsluft blir viktigere for bedre livskvalitet

Marte Overgaard er nyutdannet optiker og har allerede blitt ansatt hos Specsavers i Kongsberg.

– Jeg angrer ikke på yrkesvalget. Det beste med å være optiker er at du møter så mange forskjellige mennesker. Alt fra små barn til godt voksne trenger hjelp med synet sitt, sier Overgaard.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Gunnar Andreassen er en helseinteressert redaktør og frilansjournalist. Gunnar har utdannelse fra Nord universitet og har vært redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten og Ranaposten.