Flere blir syke på Thailand-tur

ferie reise

«Smilets land» er ett av vinterens mest populære reisemål, noe som tydelig viser seg i skadestatistikken for norske reisende. Europeiske reiseforsikring har 12 % flere skadesaker fra Thailand i år, sammenlignet med fjoråret.


Thailand har de siste årene seilt opp som en favoritt blant nordmenns langdistanse-reisemål. Samtidig med det ser Europeiske at skader og sykdom fra landet øker, og ber derfor nordmenn ta sine forholdsregler for å få en mer behagelig ferie.

– Så langt i 2018 har vi fått flere skademeldinger enn tidligere, hovedsakelig knyttet til såkalte ‘reisemager’, ulike type infeksjoner, samt avbestilling og forsinkelser. Spania ligger fremdeles på topp i vår skadestatistikk, men Thailand er nå det landet vi har nest mest saker fra, forteller Gunhild Gjølstad, kommunikasjonsrådgiver i Europeiske reiseforsikring.

Antall forsikringsskader i Thailand har økt med 12 % så langt i år sammenlignet med samme tid i fjor.

Unngå at ferien går i «dass»
I følge SOS International, alarmsentralen som forsikringsselskapet If samarbeider med, er det månedene desember til mars som utgjør 70% av det totale antallet skadesaker fra Thailand. Aller flest skader er det i januar.

Europeiske reiseforsikring oppfordrer nordmenn som er i, eller skal til Thailand, om å ta forholdsregler.

– Enkle ting som å alltid vaske hendene før man spiser og å vurdere hygienen på restauranter og kafeer, kan være med på å bidra til at man slipper å bruke store deler av ferien på et toalett, sier Gjølstad.

Dersom man skal reise til områder med mye mygg er det også viktig å være nøye med beskyttelse for å sikre seg mot myggbårne sykdommer som malaria og denguefeber.

– Rådfør deg med lege om vaksinasjon i god tid før avreise, og ta gjerne med myggnetting, myggspray og annen beskyttelse hjemmefra. Dersom man skal reise utenfor de typiske turistområdene kan nemlig utvalget på stedet være begrenset, sier Gjølstad.

Andre regler i trafikken
Trafikkbildet i Thailand er veldig annerledes enn vi er vant til, og det er 4-5 ganger flere trafikkdrepte per 100.000 innbyggere enn Norge.

– Det finnes mange uformelle trafikkregler som du må være lokalkjent for å skjønne. Ett eksempel er at store kjøretøy alltid har forkjørsrett i trafikken, og vikepliktsreglene fungerer heller ikke på samme måte som hjemme. Av den grunn oppfordrer vi nordmenn til å ikke kjøre hverken bil eller motorsykkel selv, sier Gjølstad.

Også som fotgjenger er man utsatt for ulykker, og Europeiske reiseforsikring får inn en rekke henvendelser hvert år som er knyttet til omfattende skrubbsår og beinbrudd.

– Man kan ikke stole blindt på at kjøretøy stopper foran fotgjengerfelt eller ved rødt lys. I tillegg er det ikke uvanlig at motorsykler kutter hjørner eller benytter fortauet for å komme seg raskere fram i trafikken, forteller hun.

10 tips til Thailandreisen:

Snakk med lege om nødvendige vaksiner i god tid før reisen.

Ta med myggspray, myggnetting og annet utstyr som beskytter mot myggbårne sykdommer dersom du skal til et område som er utsatt for dette. Her finner du Folkehelseinstituttets oversikt.

Vurder hygienen på restauranter og kafeer, og vask alltid hendene før du spiser.

Ikke kjøp mat fra gateboder med mindre maten blir tilberedt foran deg og er rykende varm.

Bruk alltid bilbelte og sørg for at barn er riktig sikret i bil. Lei en sjåfør fremfor å kjøre bil selv.

Vær oppmerksom på trafikkbildet også som fotgjenger, og husk på at regler og kjøremønstre i Thailand er annerledes enn hjemme.

Nordmenn frarådes å reise til visse provinser i Thailand. Se Utenriksdepartementets sider for oppdatert informasjon.

Pass på verdisaker og benytt gjerne safe på hotellrommet om det er tilgjengelig.

Registrer din reise på reiseregistrering.no På den måten vil Utenriksdepartementet ha mulighet til å sende deg informasjon på SMS eller e-post dersom en alvorlig hendelse skulle oppstå.

Kontakt forsikringsselskapet ditt så raskt som mulig dersom uhellet skulle være ute.

Kilde: Europeiske reiseforsikring


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.