Flåtten aktiv

flått

Den lille blodsugende midden fra edderkoppfamilien er mest aktiv langs kysten og i sommermånedene. Det er viktig å fjerne flåtten så raskt som mulig. Hvis det utvikler seg en rød ring rundt bittet skal du oppsøke lege. Det samme gjelder om det røde utslettet som kan oppstå der den har sittet, fortsetter å vokse.


I de siste årene har flåtten og påfølgende sykdommen Borreliose fått mye oppmerksomhet i mediene. Det er noen mennesker som får utmattelse/ME lignende symptomer fra tidligere flåttbitt. Heldigvis er sannsynligheten hele 98% for å ikke få sykdom fra flåttbitt. Heller ikke om du ikke får fjernet hode. Men får du ikke fjernet hode kan det gi infeksjon i såret, så da er det viktig å rense såret. Ved å vri flåtten rundt, når du drar den ut, vil du letter få med hele hode.

På apotekene får du kjøpt egne flåttfjerner. Mange syntes pinsett er tilstrekkelig, mens andre griper ordentlig til og vrir den ut med to fingre.

Det har vært en økt utbredelse av flåttbårne sykdommer de siste årene og det er mulig å bli alvorlig syk av TBC viruset. Dette tas på alvor og i 2015 ble det bevilget midler til flere store forskningsprosjekter. Nasjonal kompetansetjeneste for flåttbårne sykdommer ligger i Agder og tilbyr informasjon og rådgiving om flåttbårne sykdommer.

 


Anbefalte artikler

Om skribenten: Vibeke C. Hammer

Vibeke C. Hammer er skribent, foredragsholder og terapeut. Vibeke har utdannelse fra bl.a. Norsk Kognitiv Institutt, The Phil Parkers Training Institute i London og BI.