Fersk undersøkelse: Halvparten av førerhundbrukerne har opplevd utfordrende situasjoner under pandemien

Norges Blindeforbund

I disse dager råder myndighetene oss til å holde avstand til andre. Det er en utfordring for svaksynte og blinde, spesielt for førerhundbrukere som hver dag er ute på tur med hundene sine.


Siste onsdag i april er det Førerhundens dag. Hvert år setter Blindeforbundet fokus på et spesielt tema, og i år er det «Førerhunden – hjelper og venn i hverdagen».

44 prosent av førerhundbrukerne sier at førerhunden har vært enda viktigere i tiden med koronasmitte enn ellers. Førerhundens betydning gjelder spesielt de som ikke er i arbeid. Dette kommer frem i en rykende fersk undersøkelse blant førerhundbrukere, gjennomført av Opinion på oppdrag fra Norges Blindeforbund.

Les også:  Vitamin K2 kan hjelpe mot Covid-19

Samtidig oppgir halvparten av førerhundbrukerne at de har opplevd utfordrende situasjoner med andre hunder eller personer med tanke på at det nå skal holdes avstand for å unngå koronasmitte.

Førerhundbruker Runar Kvam (49) merker godt at det nå er langt flere folk ute på Åssiden i Drammen der han bor.

– For meg som ikke ser er det utfordrende å overholde avstanden til andre. Jeg opplever daglig situasjoner der både folk og andre hunder kommer for tett på og det oppleves til tider utrygt.

Runar Kvam gikk fra å være svært svaksynt til helt blind for noen år siden og synes det var begrensende å være avhengig av andre når han skulle ferdes ute. Dette endret seg i fjor vår da han fikk førerhunden Hope. Hun ga ham selvstendigheten tilbake igjen, og nå kan han gå ut akkurat når han har lyst.

Les også:  KS og KS Storbynettverk ber regjeringen skjerpe tiltak mot importsmitte

Han synes det aller beste med førerhund er å kunne komme seg de to kilometerne frem og tilbake til jobb uten hjelp. Men i likhet med mange andre i disse dager, tilbringer 49-åringen mye tid innendørs. Da det ekstra godt å ha førerhund, slik at han kommer seg ut hver dag.

– Hope er mer enn en hjelper i hverdagen, hun gir også selskap og mosjon og er en ekstra viktig hjelper og venn for både meg og resten av familien nå i disse koronatider, sier Runar.

Les også:  Vitamin K2 kan hjelpe mot Covid-19

Forbundsleder i Blindeforbundet, Terje André Olsen, håper at hundeiere og andre viser hensyn i møte med førerhunder og synshemmede.

– Førerhunden er lært opp til å gå utenom hindringer, men den er ingen maskin, så to-metersregelen kan være vanskelig å overholde. Derfor det så viktig å vise hensyn når man møter en førerhund i arbeid, sier Olsen.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.