Ferdiglaget like sunt

ferdiglaget
ferdiglaget
Like næringsrik som hjemmelaget.

Her kommer gladnyheten til alle tidsklemmeforeldre: industriproduserte middagsretter kan være nøyaktig like næringsrike som den middagen du lager selv. Med andre ord er det ingenting i veien for å erstatte et eller flere av ukas måltider med industriprodusert ferdigmat.


Forskere ved Nofima har analysert lys lapskaus fra Fjordland, og sammenholdt funnene med den samme lapskausen laget hjemme på kjøkkenet.

På 17 av 18 analyseparametre skårer de to rettene nøyaktig likt, hvilket gjør at forskerne kan konkludere med at det ved bruk av varmebehandling ikke er vesentlige forskjeller i næringsinnholdet om du kjøper lapskausen ferdig i skål, eller lager den selv.

Skånsom tilberedning
– Teknologien som i dag brukes under produksjon av denne type ferdigmat er skånsomme mot næringsstoffene i råvarene som brukes. Faktisk er det en risiko for at du hjemme på kjøkkenet overkoker grønnsaker, eller lar være å bruke det vitaminrike kokevannet underveis i matlagingen, og dermed mister viktige næringsstoffer, sier seniorforsker Jan Thomas Rosnes, som har utført forskningen sammen med seniorforsker Dagbjørn Skipnes og rådgiver Ida Synnøve Grini.

Når produktet blir emballert før varmebehandling blir vitamintapet i det endelige produktet lavere. Når det gjelder smak og kvalitet er det forsket mye på «sous vide»-teknikken. Ved siden av den relativt milde varmebehandlingen av råvarene, blir alle næringsstoffene bevart inne i selve kokeposen. Sous vide er etter hvert mye brukt ved storkjøkken, sykehus og sykehjem.

Rent kulinarisk er metoden så anerkjent at gourmetkokker verden over bruker den i sine restaurantkjøkken. Slik øker de næringsinnholdet og bevarer smaker bedre enn det de klarer ved tradisjonell matlaging.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Gunnar Andreassen er en helseinteressert redaktør og frilansjournalist. Gunnar har utdannelse fra Nord universitet og har vært redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten og Ranaposten.