Fem fakta om oppfinnelsen som forandret livet til millioner av blinde

norges blindeskrift

Den internasjonale braille-dagen er 4. januar – fødselsdagen til Louis Braille som oppfant braille, også kalt punktskrift eller blindeskrift.


Her kommer fem ting du ikke visste om denne geniale oppfinnelsen som forandret livet til millioner av blinde.

1. Oppfunnet av en ungdom

Franskmannen Louis Braille (født 1809-død 1852) mistet synet i en ulykke da han var tre år gammel.

Braille begynte etterhvert arbeidet med bokstaver som kunne føles, og benyttet nagler med runde hoder til sine forsøk. Han var 16 år da han hadde sitt skriftsystem ferdig.

2. Startet som en militærkode

Inspirasjonen til punktskriften kommer fra den franske hæren på starten av 1800-tallet. De opprettet en militærkode slik at soldater kunne kommunisere i mørket uten å snakke. Som ung gutt lærte Braille om denne «nattskrivingen», og kort tid senere utviklet han blindeskriftalfabetet.

Les også:  En nabo som bråker om natten og ikke respekterer beboere kan gå utover livskvaliteten

En bokstav skal lett kunne leses med en finger, og Braille fant ut at den ideelle bokstavstørrelse var på seks opphøyde punkter: tre i høyden og to i bredden. Kombinasjoner av disse seks punktene danner bokstaver, skilletegn, tall eller noter.

3. Braille tar mer plass enn det tradisjonelle alfabetet

Braille tar mye plass på en side, og det må brukes ekstra tykt papir slik at en kan føle bokstavene. Derfor er braillebøker mye større enn tradisjonelle trykkbøker. For eksempel er boken «Tørst» av Jo Nesbø på 522 sider. I punktskrift er den derimot på 1318 A4-sider fordelt på 19 bind!

Les også:  En nabo som bråker om natten og ikke respekterer beboere kan gå utover livskvaliteten

4. Portofritt med posten

Brev og bøker som inneholder kun punktskrift er portofritt med posten. Ellers ville det blitt svært kostbart å sende punktskrift, da det tar stor plass og veier mer enn vanlig trykte brev og bøker.

5. Leselist gjør at blinde kan surfe på nettet

Med datamaskin, smarttelefon og nettbrett er det i dag mulig å lese punktskrift fra internett eller skannet tekst og å sende/motta e-post.

Les også:  En nabo som bråker om natten og ikke respekterer beboere kan gå utover livskvaliteten

Dette gjør en ved hjelp av en «leselist», som oversetter teksten på skjermen til punktskrift. På leselisten går punktene opp og ned etter hvilke kombinasjoner som er nødvendige for å få de korrekte bokstavene.

– Punktskriften er en av de viktigste oppfinnelsene for meg! Jeg leser mange bøker og bruker leselist med punktskrift når jeg bruker PC. Så punktskrift bruker jeg mange timer hver dag, sier Sverre Fuglerud, seksjonsleder for samfunnskontakt i Norges Blindeforbund.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.