Fastelavnsris gir bedre kvinnehelse: Annhja slanket seg i 30 år, men var syk

vNorske Kvinners Sanitetsforening

Annhja Nielsen (49) prøvde å slanke seg i flere tiår. Først for to år siden fikk hun vite at hun hadde sykdommen lipødem. Takket være salg av fastelavnsris kan vi nå få vite mer om slike ukjente kvinnesykdommer.


Fastelavnsris er ikke bare en hyggelig tradisjon. Når du i disse dager kjøper Sanitetskvinnenes fastelavnsris, sikrer du viktige inntekter som går til å finansiere sykdommer og lidelser som oftest rammer kvinner. Og som vi fortsatt vet altfor lite om.

Annhja hadde hatt lipødem i over 30 år uten å vite det.

– Jeg har følt meg mislykket fordi jeg ikke har klart å gå ned i vekt, sier hun.

Våren 2018 legger hun tilfeldigvis merke til et blogginnlegg om sykdommen. Hun oppsøker fastlegen som noe tvilende henviser henne til en spesialist. Etter å ha kastet ett blikk på lårene hennes skjønte spesialisten at hun hadde lipødem. Behandling kunne endelig settes i gang.

– Jeg gråt av lettelse da jeg fikk vite at det ikke var min skyld at jeg er stor, sier Annhja.

Denne sykdommen er et godt eksempel på en av mange sykdommer som primært rammer kvinner og som ofte er feil- og underdiagnostisert. Derfor trengs det mer forskning. – Dette er sykdommer som er lite kjent og derfor misforstått i samfunnet. Og pasienten føler ofte skam, sier Elisabeth T. Swärd, forskningsansvarlig i Norske Kvinners Sanitetsforening.

Når Fastelavnssøndagen kommer 23. februar, har sanitetsforeninger over hele landet solgt rundt 150 000 fargerike ris. Inntektene på 10-12 millioner kroner går uavkortet til lokalt samfunnsnyttig arbeid, og forskning på kvinnehelse og typiske kvinnesykdommer.

Noen av pengene som kommer inn ønsker Norske Kvinners Sanitetsforening at skal gå til forskning på nettopp sykdommer som lipødem. Salg av 30 000 ris finansierer et doktorgradsløp, som tilsvarer tre år med forskning.

– Sanitetskvinnene er vant til å bryte taushet og løfte problemstillinger som ikke er kjent eller som samfunnet verken vil se eller høre. Og dette er grunnen til at sykdommer som lipødem prioriteres i organisasjonens nye forskningsstrategi, fremholder Elisabeth T. Swärd

Hun oppfordrer alle til å kjøpe det tradisjonsrike fastelavnsriset som sikrer forskning og kunnskap som gir bedre kvinneliv for mange.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.