Få et godt inneklima

inneklima

Luft ut og gjør rent. Det er vel alle klar over at man skal gjøre, hvis man vil sikre seg et godt inneklima. Andre ting bør man også ha i bakhodet, og noen av disse kan kanskje overraske.


Vi vet alle at det er viktig å lufte ut, men mange av oss glemmer det. Rådet når det kommer til lufting, er at det skal være gjennomtrekk. Det holder ikke å bare åpne ett vindu, og håpe på at luften sprer seg til resten av huset.

Luft ut flere ganger daglig
Luft derfor ut med gjennomtrekk i 5 til 10 minutter hver morgen før du drar hjemmefra. Hvis man også husker på å lufte litt om kvelden, da har man kommet langt med tanke på et godt inneklima.

Det anbefales dessuten å åpne vinduet når man lager mat. Dette skal man gjøre for å unngå vanndamp og forbrenningsprodukter.

Ikke tørk tøyet innendørs
Hvis man henger vasketøyet opp innendørs, så er det det samme som å ta alt vannet fra maskinen og la det fordampe inne i sitt hjem. Denne vanndampen har ingen annen mulighet til å forsvinne, enn inn i veggen og teppene. Vanndamp er faktisk noe av det aller verste for inneklimaet, og kan føre til muggdannelser.

Det er virkelig ikke noe man har lyst til å få inn i sitt hjem. Inneklimaet er også viktig for dine møbler, som risikerer å ta skade av høy luftfuktighet. Har skaden allerede skjedd, da kan du finne nye på Unoliving.no. Du finner hjemmesiden her.

Tørk tøyet utendørs, hvis du har mulighet til det. Hvis du bor i en leilighet, så er det best at du tørker det på toalett/baderom, men husk å lufte godt ut etterpå.

Jevn temperatur overalt
I et uoppvarmet rom kommer det kalde overflater, og i kombinasjon med fukt skaper dette kondens på overflatene i rommet. Kondens er vann, og vi vet jo at vann kan føre til mugg. Rom har best av å være oppvarmede.

Vi har vel alle sammen lukket døren til et rom vi ikke bruker noe særlig, men et rom skal helst ikke være kaldere enn 18–19 grader. Selv om du har et rom du ikke bruker, kan det være en fordel å la døren stå åpen slik at rommet får litt varme.

Ha det rent
Rengjøringen av huset er et veldig viktig element når det kommer til å ha et sunt inneklima. Støv har nemlig en stor overflate, hvor det setter seg veldig mange stoffer, ikke minst ftalater – og det vet vi jo er noe herk. Dess lengre tid støvet ligger, jo verre blir det.

Rengjøring er derfor fryktelig viktig. Husk å støvsuge minst en gang om uka, og ta fram kluten og tørk av på toppen av bokhyller og skap. Støv kommer fram overalt.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Gunnar Andreassen er en helseinteressert redaktør og frilansjournalist. Gunnar har utdannelse fra Nord universitet og har vært redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten og Ranaposten.