Er det bra ”Å synes synd på”?

Mange av oss er opplært til at det «å synes synd på» er bra. Reflektere vi over hva som ligger bak enes vi fort om at det handler om hva vi selv synes er vondt og vanskelig. Og dette variere. Litt undrende kan vi da lure på om det er så bra og riktig ” å synes synd på”, slik det er vanlig å tenke.


Flere er enige i at de kan synes synd på folk som selv er helt fornøyde med livene sine, og har opplevd å mislike å bli synes synd på av andre.

Å sitter hjemme i sofaen og synes synd på uten å oppleve å kunne bidra til den som lider, gjør oss ikke godt. Å gå aktivt ut å hjelpe, har motsatt effekt. Noen ganger kan det velmenende varme blikket være tilstrekkelig for å føle seg bedre.

Les også:  Stor etterspørsel på luftrensere – Ren innendørsluft blir viktigere for bedre livskvalitet

Dette handler altså mest om oss selv. Det å gå rundt å fokusere på all lidelse, gjør oss nedfor, da er det ikke mye man orker å bidra med. Er de som synes synd på bedre enn andre som ikke bryr seg i samme grad, eller trenger vi begge typer?

Det er åpenbart forskjellige evner og interesser. Om alle gikk rundt å passet på hverandre ville vi gått mer i sirkel enn å bevege oss videre. Det er lov å være nedsettende om de som ikke har empati, de er mindre gode mennesker. Er dette egentlig en respektfull tilnærming, har disse ikke andre gode sider som samfunnet trenger? Ingen av oss er fullkomne. Det å si høyt at ”Jeg bryr meg ikke om hvordan andre mennesker har det” er like lite akseptert som å ha seksuelle lyster utenfor normen.

Les også:  Stor etterspørsel på luftrensere – Ren innendørsluft blir viktigere for bedre livskvalitet

Det er opplest og vedtatt at empatiske evner er helt avgjørende for trivselen blant dine enten du er leder, forelder, lærer eller trener. Så er du i en slik rolle uten at du bryr deg om hvordan andre egentlig har, så er vårt råd: Fortell de berørte at dette ikke er din sterke side og inviter dem til å hjelpe deg. De mest fullkomne enhetene er de som har et spenn av kvaliteter og forstår den gjensidige avhengighet mellom disse ytterpunktene, i dette tilfelle; menneskene. Det er med andre ord ikke alles evne å bry seg om mennesker, disse menneskene har andre sterke sider som vi andre har glede av i andre sammenheng. Ingen har alt, heller ikke de empatiske. Og det er ikke alle som liker å bli syntes synd på!

Les også:  Stor etterspørsel på luftrensere – Ren innendørsluft blir viktigere for bedre livskvalitet

Anbefalte artikler

Om skribenten: Vibeke C. Hammer

Vibeke C. Hammer er skribent, foredragsholder og terapeut. Vibeke har utdannelse fra bl.a. Norsk Kognitiv Institutt, The Phil Parkers Training Institute i London og BI.