Er bariatrisk operasjon en garanti for vekttap?

diett

Det er en ting å gå ned 5 kilo og helt annerledes å gå ned 50. Når alvorlig fedme er tilfelle, kan knebøy og salater gjøre lite, men løsningen eksisterer.


Det kalles bariatrisk kirurgi, eller slankeoperasjon, og det er sannsynligvis den mest effektive vekttapsmetoden som er tilgjengelig nå. Hva inkluderer det, og er det noen hemmelige fallgruver?

Bariatrisk operasjon forklart
Operativ behandling for vekttap fokuserer på en bestemt ting – pasientens magereduksjon som kan gjøres på to grunnleggende måter:

● gastrisk sleeve – den største magesekkdelen fjernes, og magen får en rørform;
● gastrisk bypass – en del av magen stiftes av og en liten pose med den er festet til tarmen.

Begge disse behandlingene ber om intens vekttap, og det er minst tre grunner til at slankeoperasjon fungerer når dietten ikke gjør det:

● redusert mage betyr at du føler deg mett med mye mindre mengder mat;
● antall tarmsulthormoner er drastisk kuttet, noe som betyr at du føler mye mindre matbehov/ sult.
● på grunn av redusert mage er mengden næringsstoffer som er absorbert også mindre, samt kaloriinntaket.

Og resultatet? I følge studiene, er det et mye lykkeligere, sunnere og mer aktivt liv. Hva mer, pris på slankeoperasjon inkluderer også helsemessige fordeler – normaliserte sukkernivåer, søvnapné forsvinner og bedre blodtrykk er blant de mest bemerkede plussidene.

Ting å ta i betraktning
Bariatrisk operasjon har faktisk uovertrufne resultater, og du kan finne fotobevis i form av «før og etter bilder» over hele Internett. Imidlertid det som disse bildene ikke forteller eksplisitt, er at et vellykket vekttap ikke er garantert etter operasjonen – reduksjon av mage gir det første presset og aktiverer slanking. Hva som skjer videre, avhenger av en person, og virkelig imponerende resultater kommer ikke bare fra operasjon, men også fra endringer i kosthold og livsstil.

Du kan spørre, hvorfor opereres hvis du fortsatt trenger å trene og bytte til sunn mat? Svaret ligger i vekttapsmekanismen – alvorlig overvektige mennesker kan rett og slett ikke opprettholde resultatene på lang sikt, fordi en kropp med langvarig vektproblem oppfatter vekttap som en trussel og raskt får det tilbake. Bare en bariatrisk operasjon kan bryte denne onde syklusen og forandre kroppen fra innsiden.

Bariatrisk operasjon i utlandet: Balanse mellom pris/kvalitet
Til tross for de påviste fordelene med bariatrisk operasjon er den fortsatt stort sett ekskludert fra forsikringsplanene; i landene hvor slik behandling er tilgjengelig via statlig helsetjenester, er køene store.

Løsningen er å henvende seg til en privat klinikk, men det kan være en ganske kostbar virksomhet – i Norge er pris på slankeoperasjon omtrent 120 000 kr. Overvekts Operasjoner-klinikken i Riga, Latvia, tilbyr gastrisk bypass/gastrisk sleeve-operasjon for halvparten av denne prisen.

Operasjonspakker på Overvekts Operasjoner inkluderer alle kostnader, medisinsk behandling, overnatting og mye mer – besøk klinikkens nettside overvekts-operasjoner.no og lær mer!


Anbefalte artikler

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Gunnar Andreassen er en helseinteressert redaktør og frilansjournalist. Gunnar har utdannelse fra Nord universitet og har vært redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten og Ranaposten.