En nabo som bråker om natten og ikke respekterer beboere kan gå utover livskvaliteten

seng

Naboer kan være både til glede og til herk noen ganger. I boligblokker bor det ofte unge mennesker i kollektiv og da er det lett at det blir festing og bråk utover stilleregeltidene. Men hvordan håndterer du en nabo som ikke bryr seg om klager og som du føler deg utrygg rundt?


«Sara» opplevde å få noen ugreie naboer, men det var heldigvis en lett prosess å få de kastet ut.

I mange år hadde hun bodd i den fredelige og sentrale blokken. Det bodde mange unge mennesker der, men bygningen var ikke spesielt lytt så hun ble sjelden plaget av bråk.

Det skulle derimot endre seg da et ungt par flyttet inn et par dører fra henne.  Sara kunne stadig høre høy musikk og annet bråk fra leiligheten sent på kveld, og lot det gå siden det kun var i helger. Men dessverre forverret situasjonen seg.

– Det var en torsdag det var bråk til klokken ett om natten. Jeg skulle på jobb dagen etter og fikk ikke sove. Jeg banket derfor på døren og spurte pent om de kunne dempe seg litt. Jeg ble møtt av en sur jente som kjeftet på meg og sa at dette var et bråkete bygg og dette måtte jeg tåle.  Så smalt hun døren i ansiktet mitt.

Sara ble ganske provosert over frekkheten til jenta og ville ikke finne seg i å bli holdt våken. Hun tok en telefon til operasjonssentralen og en halvtime senere banket politiet døren på til paret. Sara kunne høre at jenta kjeftet på politimennene også. Sara tok en prat med dem da de var på vei ut, og de kunne fortelle om en uhøflig jente med liten respekt for offentlige tjenestemenn.

Et par uker etter var det igjen mye bråk fra leiligheten. Sara visste at det ikke ville nytte å klage personlig denne gangen heller, så hun ringte operasjonssentralen enda en gang.  Etter at politiet hadde stilnet festen skvatt hun av noen harde dunkelyder mot døren. Det var naboen som sto og sparket alt hun kunne. Hun hørte at kjæresten hennes oppfordret henne til å sparke enda hardere.

Les også:  Stor etterspørsel på luftrensere – Ren innendørsluft blir viktigere for bedre livskvalitet

– Jeg ble veldig sinna men turte ikke å åpne døren i redsel for at hun skulle fly på meg. De ga seg etter hvert og jeg sendte en melding til jenta som bodde ved siden av paret. Det viste seg at hun også var plaget av leieboerne. Vi bestemte oss for å kontakte styret.

Sara beskrev hele situasjonen og at jenta hadde sparket alt hun kunne i døren. Styret var raskt på banen og krevde at huseieren øyeblikkelig måtte kaste ut dette paret som manglet folkeskikk, om ikke kunne han risikere at leiligheten ble tvangssolgt.

– Jeg ble lettet over at det gikk så fort, men var veldig redd for å møte på paret før de fikk flyttet ut. Jeg allierte meg med venner som fulgte meg til døren, forteller Sara.

Prosessen med denne nabotvisten gikk ikke like lett for Maria, som også eide en leilighet i en blokk  Det hendte flere ganger sent på natten at hun ble vekket av dunking og bråk. Hun regnet med at det var naboen i etasjen over som bråkte, og la igjen en lapp i postkassen hans. Da dette ikke hjalp banket Maria på døren hans, men vedkommende påsto at levenet ikke kom fra han.

– Blokken er murbygg og kan lede lyd litt uoversiktlig, så jeg forsøkte å finne ut om bråket kom fra andre steder. Men det fristet ikke akkurat å banke rundt om på dører klokken fire om natten, forteller hun.

En natt ble hun vekket av høy musikk og denne gangen var det ikke tvil hvor ulyden kom fra.

Utenfor den plagsomme naboens dør sto den enda en beboer, Nils, som også ville klage på musikken. Inne i leiligheten var det flere folk som hadde nachspiel. Gjestene unnskyldte seg og forlot åstedet, men mannen forsøkte å få Maria til å bli værende.

– Jeg gikk litt rundt i leiligheten for å høre om  bankelydene kom fra noe annet sted. Da begynte mannen å skjenke vin til meg og ville jeg skulle bli. Jeg gir da klar beskjed om at jeg skal på jobb om et par timer, men da ber han meg om å ta meg fri.

Les også:  Stor etterspørsel på luftrensere – Ren innendørsluft blir viktigere for bedre livskvalitet

Maria følte seg utrygg og bestemmer seg for å forlate leiligheten fortest mulig. Mannen begynner da å gi henne komplimenter og kaller henne for en engel.

– Jeg kom meg ut av leiligheten og hastet ned trappen, og hørte at mannen ropte etter meg at jeg var svært forførende.

Kort tid etter at Maria er tilbake i egen leilighet ringer det på og dørhåndtaket går ned.

– Heldigvis skjønte jeg jo at det var han som sto der, så jeg ble mer sint enn redd.  Det som var flaks var at jeg nylig hadde fått installert en spesialringeklokke med dørkamera. Den tar bilde av alle som ringer på.

Ringeklokken var også utstyrt med en skjerm innendørs, så Maria kunne følge nøye med på mannen som gikk rundt utenfor døren hennes og stadig ringte på. Hver gang han trykket på knappen ble et nytt bilde tatt. Hun vurderte å ringe politiet, men heldigvis forsvant han til slutt. Morgenen etter hang det en lapp på døren hennes med en kjærlighetserklæring.

– Jeg tok kontakt med Nils og jeg fortalte om det som hadde skjedd og at jeg kom til å sende mail om hendelsen og bildene fra ringeklokken til styret. Han ønsket også å klage, forteller Maria.

Styret sendte klagen videre til huseieren , men alt de oppnådde var å få en halvveis beklagelse fra mannen om litt bråk fra noen gjester.

En måned senere ble det bråk igjen.

– Jeg våknet av kjefting, skriking og dunking. Det hørtes ut som noen sloss. Da jeg sjekket mobilen var det flere meldinger fra Nils om jeg også hørte bråket. Jeg frarådet han fra å gripe inn og ga beskjed om at jeg kom til å ringe 112 siden det hørtes ut som slåsskamp, forteller hun.

Les også:  Stor etterspørsel på luftrensere – Ren innendørsluft blir viktigere for bedre livskvalitet

Politiet fikk stanset slåssingen og Marias allierte nabo bevitnet at flere av gjestene ble ført ut i håndjern.

En ny mail til huseier ble sendt, men ingenting skjedde.

Da Maria for tredje gang ble vekket av bråk fikk pipen derimot en annen lyd. Politiet avdekket denne gangen også narkotikabruk og mannen ble anmeldt. Huseieren hans gikk da med på å kaste ut leieboeren, men foreslo også om vedkommende kunne bli boende til han fant et nytt sted.

Dette protesterte Maria og Nils på. Nils svarte at han ikke ville blitt forundret over om beboeren skulle snike seg til å bo der lenger, og Maria følte seg ikke lenger trygg i blokken.

– Jeg gikk til innkjøp av forsvarsspray for sikkerhets skyld. Jeg var jo ikke bare redd for å treffe på han, men også for de fæle folkene som ofte var på besøk.

Heldigvis unngikk Maria å treffe på mannen, og er nå godt fornøyd med nye naboer.

I begge disse tilfellene valgte beboerne  selv å oppsøke bråkmakere for å stanse festen. Å gripe inn dersom du ikke kjenner naboene er derimot noe som frarådes.

Kontakt heller operasjonssentralen på 02800 og da kommer politiet om det er kapasitet til det. Dersom det høres ut som det er slåsskamp i leiligheten kan du ringe 112, da dette nummeret brukes til akutt fare.

– Om bråket skjer ofte så bør du kontakte styret om plagene. Gjentatte tilfeller av støy og bråk kan regnes som vesentlig mislighold, skriver Nettavisen.

Av og til kan en advarsel fra styret være nok til at leieboeren demper seg. For å får kastet ut vedkommende må støyen ha blitt klaget på uten at det hjelper. Dersom det ikke følges kan styret kontakte huseier og be om at vedkommende skal kastes ut.

Leietagerne vil da motta en varsel om utkastelse og at vedkommende må flytte innen 14 dager. Les mer om utkastelse av leieboer her.

Sara og Maria er fiktive navn, men begge episodene er autentiske hendelser


Anbefalte artikler

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Gunnar Andreassen er en helseinteressert redaktør og frilansjournalist. Gunnar har utdannelse fra Nord universitet og har vært redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten og Ranaposten.