Eldre risikerer millionregning etter ferieturen

penger

Mange velger å reise på ferie selv om de er syke. Da er det ikke sikkert reiseforsikringen gjelder – selv om legen har gitt sitt klarsignal.


Tall fra Finans Norge viser at den norske forsikringsbransjen betalte ut over én milliard kroner i erstatning knyttet til sykdom på reise i 2018. Det er over dobbelt så mye som tilbake i 2005. Aldersgruppen 60+ står for rundt halvparten av disse utbetalingene – som øker i takt med alderen.

Forsikringsselskapene opplever en kraftig økning i saker knyttet til sykdom hos eldre på reise. Tall fra Europeiske Reiseforsikring viser at mange nordmenn prioriterer å reise på ferie – selv om de er syke. Det er risikabelt. En reiseforsikring dekker nemlig bare sykdom som skjer akutt og uventet.

Les også:  Vitamin K2 kan hjelpe mot Covid-19

– Det er mange som ikke er klar over at reiseforsikringen mest sannsynlig ikke vil dekke kostnader knyttet til sykdom man kjenner til før avreisetidspunktet – selv om legen har sagt «god tur». I ytterste konsekvens kan man sitte igjen med hele regningen for behandling og en eventuell hjemreise selv, forteller Andreas Bibow Handeland, kommunikasjonsrådgiver i Europeiske Reiseforsikring.

– En slik regning kan bli veldig kostbar. Vi har eksempler på kunder som har vært innlagt på private sykehus i USA, der døgnprisen kan være så høy som 250.000 kroner. Eller som må transporteres hjem til Norge med ambulansefly til en kostnad på flere hundre tusen kroner, fortsetter han.

Les også:  Vitamin K2 kan hjelpe mot Covid-19

Sykdom og avbestillinger står for ca. 80 prosent av forsikringsutbetalingene knyttet til eldre. Spania er fortsatt det landet der både antallet saker og summen på utbetalinger er størst. Deretter følger USA og Thailand, med gamle ferietravere som Hellas og Tyrkia hakk i hæl.

– Det er fint å se at eldre ønsker å oppleve verden. Ikke bare med tradisjonell sol og sommer rundt Middelhavet, men ved å utforske mer eksotiske steder enn det som var vanlig tidligere. Det er likevel viktig at vi forteller hva de reiselystne risikerer dersom de er syke før ferieturen finner sted, poengterer Handeland.

Les også:  Vitamin K2 kan hjelpe mot Covid-19

Det hender at eldre som skal ut på reise får klarsignal av legen sin, og på den måten tenker at de har gjort ting riktig. Men skulle tilstanden forverre seg på reisen, betyr ikke det at man automatisk er dekket av reiseforsikringen.

– Det finnes dessverre nok av eksempler på reiser som aldri skulle funnet sted. Selv om varmere klima og feriemodus kan gjøre godt, tenker ikke leger nødvendigvis på de økonomiske konsekvensene som kan oppstå, sier Handeland, som minner om «Helsesjekken» som er tilgjengelig på Europeiske Reiseforsikring sin nettside.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.