Dropp de skadelige ferdigbrillene!

briller

Ferdigbriller kan virke som et enkelt og billig alternativ, men er et dårlig valg for både øynene dine og miljøet.


Det kan være fristende å raske med seg noen billige ferdigbriller fra stativet på Nille, Europris eller bensinstasjonen på hjørnet. Hele 22 prosent av brillebrukere har minst ett par slike briller, og ifølge tall fra SSB importerer Norge mer enn 300 tonn masseproduserte briller i året. Samtidig viser undersøkelser at bare én av fem ferdigbriller ender opp i søpla. Hvor blir det av resten?

Havner i naturen
Har du lagt fra deg de stilige designbrillene dine går du sannsynligvis tilbake til kaféen eller benken du satt på for å lete. Er det derimot snakk om et par billige ferdigbriller er det enkelt og rimelig å bare skaffe seg et par nye. Dermed blir mange ferdigbriller liggende igjen på en gressplen, lekeplass eller trestubbe i skogen og gjør skade.

Innfatningen til masseproduserte briller er som regel laget av plast. Plast er en av dagens største miljøutfordringer, og det kan ta flere hundre år før en plastgjenstand er helt brutt ned. Miljøgiftene siver sakte men sikkert ut i naturen, og glasskår fra knuste brilleglass kan forårsake skader på både dyr og mennesker, eller ta fyr om de blir liggende i sola.

Ikke godkjent som kjørebriller
Ferdigbriller fungerer nesten som et forstørrelsesglass, og er kun ment som en midlertidig nødløsning. Begge glassene har samme styrke, de er ikke tilpasset brukerens øyne eller ulike synsbehov. Mange er heller ikke klar over at ferdigbriller ikke er godkjent som kjørebriller.

Dersom man selvdiagnotiserer ved å prøve seg frem i butikken til et par man tror har rett styrke, går man også glipp av viktig kontroll og oppfølging fra optikeren. Det kan føre til at man ikke oppdager øyesykdommer, endringer i synet/øyehelsen eller at man bommer på styrken.

– Når øynene må anstrenge seg for å kompensere for feil styrke, kan man oppleve plager som hodepine, nakkesmerter og tørre øyne, advarer optiker Lene Luraas i Krogh optikk.

Kvalitetsbriller finjusteres
Kvalitetsbriller varer lenger enn de masseproduserte ferdigbrillene. Kvalitetsinnfatninger gjennomgår mange manuelle operasjoner, og det ligger ofte utsøkt håndverk bak produksjonen av disse.

– En individuelt tilpasset brille er laget nettopp til dine øyne og den bruken de er tiltenkt. Brilleglassene blir tilpasset etter avstanden mellom pupillene, om du har skjeve hornhinner eller ulik styrke på øynene forteller optiker Lene Luraas i Krogh Optikk.

Resirkuler gamle briller
Få vet at man kan levere inn ødelagte briller for reparasjon eller resirkulering.

– Krogh Optikk startet allerede på 90-tallet med å samle inn gamle briller til Frelsesarmeen. I dag samler vi fortsatt inn gamle briller, som organisasjonen Vision For All videreformidler til trengende i flere deler av verden, avslutter Luraas i Krogh Optikk.

Invester i et par gode kvalitetsbriller fra optikeren som gir bedre syn og en komfortabel hverdag. Bedre for øynene dine, og bedre for miljøet!


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.