Drømmen om helse til alle

boots

Historien om Boots apotek er historien om en manns store drøm om helse og behandlingsmuligheter til alle lag av befolkningen. I dag er drømmen blitt et verdensomspennende eventyr.


I 1849 åpnet John Boot en forretning i Nottingham som solgte urter til egenbehandling av sykdommer. Filosofien var å gi alle, selv de med dårligst økonomi, tilgjengelighet til behandling av enkle plager. Salg av lokalt dyrkede plantemidler var kjernevirksomheten i selskapets første år og i 1884 ansatte Boots sin første farmasøyt.

Målet var å holde prisene lavere enn det som var gjengs hos de andre apotekene i Nottingham. Selskapet ekspanderte raskt, og utvidet både produksjonen og åpnet flere apotek. Vareutvalget ble utvidet betraktelig, og i 1900 solgte Boots alt fra brevpapir og parfyme til pyntegjenstander.

Boots-konsernet var tidlig ute med utvikling av nye legemidler og andre produkter. Selskapet var også et av de første som innførte kvalitetskontroll av alle varer som skulle ut til kundene ved hjelp av kjemisk analyse av innholdsstoffene.

Første verdenskrig ble et vannskille for Boots. Storbritannia mistet da forsyningene av legemidler fra Tyskland, og Boots tok ansvaret for å forske frem og produsere viktige legemidler, slik som Aspirin. Boots leverte forsyninger til britiske feltsykehus og den britiske hæren.

I 1920 årene begynte Boots å bli internasjonale og etablerte en del av merkevarene sine i India og USA. Hudpleieserien No7 så dagens lys i 1935. No7 er i dag et av verdens bestselgende hudpleiemerker. 30-årene så også begynnelsen på solserien Soltan.

Boots apotek i Norge, er en innovativ del av selskapet, og har gått i bresjen for å utvikle flere nye helsetjenester, blant annet føflekkskanning, klamydiatest og tarmkrefttest. Disse gjør det enklere for kundene å ta vare på helsen. Varesortimentet i Norge har vokst i årenes løp, og omfatter i dag blant annet flere av de kjente merkevarene fra Storbritannia.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Gunnar Andreassen er en helseinteressert redaktør og frilansjournalist. Gunnar har utdannelse fra Nord universitet og har vært redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten og Ranaposten.