Diabetesforbundets veiledningstelefon avlaster helsetjenesten

dame jente

Diabetesforbundets veiledningstelefon Diabeteslinjen har i mars opplevd en firedobling av antall henvendelser. For å avlaste helsemyndighetenes publikumstelefon knyttet til korona har Diabeteslinjen utvidet åpningstid og økt bemanningen.


Diabetesforbundet har i samarbeid med Helsedirektoratet utvidet åpningstiden og kapasiteten på forbundets veiledningstelefon – Diabeteslinjen. 

Antall henvendelser til Diabeteslinjen i mars har vært fire ganger så mange sammenlignet med både januar og februar. I mars har Diabeteslinjen besvart godt over tusen henvendelser hvor en stor del av dem har vært spørsmål om koronaviruset. De fleste veiledningssamtalene skjer over telefon, men noen er også via chat. 

Les også:  Har du Hjemmekontor Syndrom (HKS)?

Mange har opplevd at publikumstelefonen har lang kø. Tiltaket med å utvide Diabeteslinjens åpningstid er ment for å avlaste helsemyndighetenes publikumstelefon knyttet til korona. 

Veilederne på Diabeteslinjen får også mange spørsmål fra helsepersonell i risikogruppen i tillegg til andre med diabetes om man bør eller kan gå på jobb. I tillegg er det flere som spør om rasjonering av medisiner og om hvordan koronavirus smitter. Diabetessykepleier og veileder Ann-Merethe Mannvik sier at linjen forsøker å trygge personer med diabetes, som er i risikogruppen for koronaviruset:

Les også:  Har du Hjemmekontor Syndrom (HKS)?

─ Noen kommer ikke i kontakt med fastlegen sin, og er frustrerte over det. Der tenker jeg vi kan hjelpe til med å avlaste helsetjenesten ved å gi informasjon og trygge råd, sier Mannvik. 

Diabetesforbundet har rekruttert flere erfarne helsepersonell som kan sitt fag og diabetes spesielt, som leger, diabetessykepleiere og psykologer. Disse fagpersonene bistår med å gi trygge råd til personer med diabetes. Diabetesforbundet tror behovet for å snakke med psykolog kan øke for mange i risikogruppen i tiden fremover. Derfor har vi oppbemannet vår veiledningstjeneste med flere erfarne psykologer med kompetanse på diabetes.  

Les også:  Har du Hjemmekontor Syndrom (HKS)?

Har du spørsmål om diabetes og korona? Kontakt Diabeteslinjen på telefon: 815 21 948 for hjelp.

Diabeteslinjen har utvidede åpningstider i denne perioden. Hverdager denne uken: 09:00-18 og fra helgen til mandag 13. april: 10-16.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.