Dette må du pakke i det «norske» reiseapoteket

helse

Forsikringsselskapene anbefaler nordmenn å ta med et reiseapotek på utenlandsferie. Når de fleste i år vil feriere i Norge, er det fortsatt mye i det tradisjonelle reiseapoteket som skal med. – I år er det viktig å tilpasse reiseapoteket til norgesferien med mye sjø- og fjelliv, sier fag- og kvalitetssjef i Norges største nettapotek.


Hånddesinfeksjonsmiddel står til vanlig på listen over hva du bør ha med når du skal på tur utenlands. I år er det derimot ikke nødvendigvis frykten for matforgiftning som er årsaken, men det å sikre god håndhygiene for å unngå smitte av koronavirus. Lisa Grinaker er fag- og kvalitetssjef i Norges største nettapotek, Farmasiet, og har jobbet som farmasøyt i mange år. Hun har mange gode råd til det «norske» reiseapoteket.

– Selv om hånddesinfeksjon for mange er en selvfølge å ta med på norgesferie i år, er det en rekke andre ikke korona-relaterte ting man også bør ha med seg, sier Grinaker.

Fag- og kvalitetssjefen minner om å huske smertestillende til ferien i tilfelle man skulle bli syk og ha behov for det.

– Paracetamol er førstevalget, men det er også et alternativ med ibuprofen for de som ønske og tåler det. Om man har små barn med på tur er det også lurt å ha med smertestillende som er tilpasset barnets alder, slik som stikkpiller eller smeltetabletter med smak, sier hun.

Grinaker minner om at plager man sliter med fra tid til annen i hverdagen også kan dukke opp på ferie.

– Plager som halsbrann, munnherpes, sopp i underlivet, allergi og forstoppelse, dukker også opp på ferie. Om du har plager som dukker opp en gang iblant kan det være lurt å være forberedt slik at disse plagene ikke ødelegger for ferien. Det er ikke å anbefale å være avhengig av at det er apotek til nærheten til enhver tid, sier hun.

For å rense nese, øye og sår anbefaler fag- og kvalitetssjefen at man tar med saltvannsløsning.

– Saltvannsløsning kan brukes til veldig mye, og er derfor praktisk å ha med. Om noen i familien får noe i øyet, noen trenger å rense nesen eller om noen må få renset et sår, kan saltvannsløsning brukes til alt dette, sier hun.

Småskader og ulykker skjer ofte på ferie, og derfor er det lurt å ha med plaster, kompress og strips. Grinaker sier derimot at man bør tilpasse hva slags typer man har med til typen ferie man skal på.

– Om man skal gå mye, enten i naturen eller byen, burde man ha med gnagsårplaster, og om man skal på tur i den norske fjellheimen burde man i tillegg ha med sportsteip, sier hun.

For å stelle sår er det lurt å ha med både sårrens og sårsalve.

– I de fleste tilfeller holder det å vaske såret i rent vann, men det er viktig at det gjøres med en gang. Sårrens kan brukes som et alternativ til springvann, og kan fås som væske eller servietter. En sårsalve får ikke sår til å gro raskere, men kan påsmøres før man legger på plaster for å forebygge infeksjon, sier hun.

I Norge er det mange planter, dyr og insekter som kan føre til ulike plager.

– Norsk sommer er vidunderlig, men sommerens plager kommer man ikke unna. Brennesle, brennmaneter og stikk fra insekter kan både svi og klø. Man bør derfor ha med både myggspray og lokalbedøvende, kløestillende krem, sier hun og legger til:

– Det er også mye flått i Norge på sommeren. Det er svært viktig å fjerne flått så raskt som mulig ettersom du reduserer sjansen for å bli smittet av borreliose dersom den fjernes innen 24 timer. Det er derfor lurt å ta med pinsett i reiseapoteket sitt, som også kan også brukes til å fjerne flis dersom man skulle være uheldig å få det.

På sommeren er de fleste glad i å grille, men det fører også til økt fare for brannskader.

– Om man brenner seg på grillen eller bålet bør man forsøke å kjøle ned så fort som mulig. For de fleste vil det være tilstrekkelig å skylle med lunket vann i rundt en halvtime. Om tilgangen på vann er dårlig er en branngele er godt alternativ for å kjøle ned området, sier Grinaker og avslutter:

– Husk også å ta med solkrem, og å smøre godt og ofte, slik at du unngår å bli brent. Om uhellet skulle være ute, kan en branngele være et lindrende alternativ også til det.

Farmasøytens anbefalinger til det «norske» reiseapoteket:

 • Hånddesinfeksjon
 • Håndkrem for tørre hender grunnet mye håndvask
 • Smertestillende (Paracetamol)
 • Saltvannsløsning
 • Plaster, kompress og strips (eller ferdige sårpakker)
 • Gnagsårplaster og sportsteip (om man skal gå mye)
 • Sårrens og sårsalve
 • Saks og pinsett
 • Myggmiddel
 • Lokalbedøvende, kløestillende salve
 • Branngele
 • Reisesyktabletter
 • Solkrem

Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.